Lókolbász

Bővebben a mai Magyar Hírlapban
A A A
Álláspont

Kevés olyan bástyája van Magyarországnak, mint a világhírű gyulai kolbászt készítő Gyulai Húskombinát. Nemzeti kincseink, értékeink egyik legszebb ékköve, hungarikum. A gyulai kolbász receptúráját ugyan nem őrzi hétpecsétes titok, de elkészítéséhez valami olyan varázslatra van szükség, amelyet nincs az a boszorkány, aki megfejtsen. Csuda tudja, hogy mi a misztikum kulcsa. Talán a füstöléshez gúlába rakott fa erősíti meg saját görcseit, hogy füstokádásra bírja az erőlködő lángot, mert tudja, párját ritkító különlegesség készül, vagy talán a gyulai levegőben van valami fantasztikum.

A legenda szerint két dolgot tesznek a gyulaiak, ha valaki valamiért elrontja a kolbász különleges, harmonikus ízvilágát: vagy kiugranak az ablakon, vagy elzavarják a városból azt, aki tönkreteszi kolbászukat. Márpedig most fel kell tűrni azt a bizonyos ingujjat. Az Európai Unió „beleköpött” a kolbászba. Kiderült, uniós szabályokba ütközne, ha az állam mentőövet dobna a tönk szélén táncoló, száznegyvennégy éves Gyulai Húskombinátnak, és anyagi támogatással segítené ki a bajból a tradicionális céget. Az állami tőkeinjekció tiltólistára került. Brüsszel nem engedi, hogy a kormány befoltozza az omladozó gyulai bástyán álló lyukakat. Enélkül pedig biztosan nem bírja ki a mostani viszontagságos időket a húskombinát.

Eddig úgy hittük, senkinek nem lehet az érdeke az értékeket kibocsátó magyar cég felszámolása és bedöntése, miután hungarikumokat gyárt a vállalat. Pedig ez idő tájt ez az uralkodó nyugati széljárás, a brüsszeli passzát lágyan simogat ott, ahol az érdek azt diktálja, és pusztító erővel tombol ott, ahol a tradíciók, hagyományok, nemzeti érdekek és értékek gyökereznek.

Sutba dobhatjuk hungarikumtörvényünket, ha ledől Magyarország gyulai bástyája, mert az omlás minden bizonnyal földrengésszerű következményekkel jár. Egy világszerte csodált prémiumtermékünk tűnne el a süllyesztőben, amelyet az egész élelmiszeriparunk, nemzetgazdaságunk is megérezne. A Gyulai Húskombinát a térség legnagyobb adófizetője, és a megyei kórházat leszámítva a legnagyobb foglalkoztató is a régióban. Mintegy négyszáz ember és családja megélhetése kerülne veszélybe a csőddel, és akkor még nem is beszéltünk a cégre épülő több száz vállalkozásról és beszállítóról.

Ki kárpótolja majd Gyulát, a megyét és hazánkat? Ki karolja fel az utcára kerülő munkavállalókat, és ki elégíti ki a nemzetközi megrendeléseket, ki nyeri vissza az exportpiacokat?

Az 1868-as alapítású cég hazánk legrégebbi húsipari vállalkozása, amely nemzetközileg elismert, kiváló minőségű termékeket állít elő. Eredetvédett a gyulai és a csabai kolbász, a gyulai májas Magyar Termék nagydíjas készítmény. Oroszország és Ukrajna egyenesen rajong a gyulai üzemben készülő árukért, de Japánban is csodájára járnak a gyulainak.

Néhány éve már végignéztük egy másik bástya, a százhúsz éves, tiszteletet parancsoló múltra visszatekintő Hertz Szalámigyár porba döntését, most úgy tűnik, a Gyulai Húskombináton a sor. A magyar sertésállomány már így is a második világháború óta nem látott szintre zuhant vissza, egy komoly felvásárló kidőlésével aligha tarthatnánk kétmillió fölött a magyarországi állatlétszámot.

Szorosan nem tartozik a Gyulai Húskombinát kálváriájához, de miközben a magyar élelmiszeripar, a hazai hungarikumok jövője forog kockán, a sertéságazat egyes képviselői jajveszékelve kiáltják világgá: nem kérnek a fordított áfafizetésből. Pedig ezen adózási technika már kirángatta a gabona-termékpályát a sártengerből. Úgy tűnik, a kormány ezt az adózási formát most mégsem vezeti be. Túl erősen tiltakoztak az érintettek. Azok, akik az előző ciklusban ott trónoltak a szakminisztériumban, és semmit nem tettek a sertéságazatért. Nézték, ahogy vérét, erejét veszti. Az ilyen hangokra kell hallgatnunk? Brüsszeli tiltásra és magyar nagyokosokra?

Hát mi köszönjük, nem kérünk a krachból. Nem akarunk lókolbászt majszolni a gyulai romokon. Igaz, ha így megy, akkorra már talán egy valamirevaló lovunk sem lesz.

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 86

Hozzászólások:

Szisztematikusan folyik Magyarország tönkretétele, a gyarmatosítóink módszeresen pusztítanak mindent, ami magyar. A sertéságazat pedig fő célpont, mert a zs1dok, mint tudjuk nem esznek disznóhúst.

Talan megsem Nemetorszagban kepzik az agyhalottakat!

Hát ezért kellett az úniós integráció?Hiszen pontosan tudni kellett volna,hogy nagy nyugateurópai azonos profilu,de nem azonos tőkeerejü cégekkel azonos szabályozókkal nem versenyezhetünk!És ez az eredmény!Hiszen ez volt az úniós bürokraták célja!Elsorvasztani a magyar élelmiszerágazatot!Majd ha enni akarunk-megvesszük a nyugati nagy,és tőkeerős húsipari cégek termékét!Nesze neked magyar élelmiszerágazat!Ki kell lépni az únióból mielőbb!Vagy mielőbb ilyen demokrata21-eket bedarálni kolbászhús gyanánt!A baromja!

A múltkor vettem Gyulai kolbászt,de már ez se olyan mint régen,ízetlen és kemény volt ,mint a beton.___Egyébként ilyenkor hol vannak a magyar milliárdosok,miért nem mentik meg a céget?Csányinak csak a Pick kell,a versenytársért nem kár ugye?Sőt!

Nem akarok unepronto lenni, de szerintem a Chicago mellett mukodo Bende & Sons, Inc. magyar hentes altal keszitett gyulai kol* sokkal jobb a hazainal.

2. Azt hiszed minden Orbánon múlik te barom.

Vegyék le az ÁFA-t róla,akkor majd veszik az emberek,mert most már parizerre se futja.

Yoda számoljál már, ha nehezedre esik is !
Egy háromezres kolbászból ha leveszed az áfát még mindig 2200 egy kiló. Hol van ahhoz a 100 forintos parizer ?
Nem kellett volna az elvtársaknak (júdáspénzért cserébe) eladósítani és kiárusítani az országot ! Akkor lenne pénz mindenre !

demokrata21 neked meg még egyszer elmondom:
Nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a negyedéves GDP-adatokból, mivel azok nem a gazdaság valódi helyzetét jelzik.A Brüsszel által megkövetelt monetáris célok miatt - amelyeket tartani köll - nem nagyon lehet ugrabugrálni. Az államadósság csökkentésének irányát mindenféleképpen muszáj preferálni, ami növekedési áldozatokkal is jár, így inkább azon kéne morfondírozni, kik is hagyták ránk ezt a szép kis "örökséget".Most kb. 180 mrd forint megy visszafizetőbe:"Az IMF oldalán elérhető adatok szerint pénteken 527 millió SDR-nyi tartozást kell kifizetnie a magyar államnak a 2008-2009-ben felvett hitelcsomagból, ami az árfolyamok figyelembe vételével mintegy 649 millió eurót tesz ki és lényegében megegyezik azzal az összeggel, amit májusban is ki kellett fizetnünk. Idén három olyan hónap is van, amikor kiemelkedő összegű törlesztést kell végrehajtania az államna

2. rész:ezek közül az egyik éppen augusztus.
Az idei évben tőkerészként, illetve kamatként összesen (mai árfolyamokon) közel 3,5 milliárd eurót kell kifizetnie az államnak az IMF felé, amelyet jövőre 4,8 milliárd eurós, 2014-ben 0,7 milliárd eurós további kötelezettség követ. 2014-ben az Európai Bizottság felé is teljesíteni kell egy 2 milliárd eurós hitelrészt (plusz kamatait). Azt követően már csak egy alkalommal áll fenn törlesztési kötelezettség (2016 második negyedévében egy 1,5 milliárd eurós tőkerész plusz kamatai formájában)."
És ez "csak" az IMF-törlesztés.
Lehet növekedni elvtársuraim.

Azt továbbra is várom, hogy egy publicista átfogó cikket írjon, miért is jó nekünk az EU. Mert csak azt hallom, hogy Mo. egyetlen esélye az EU, de hogy miért, azt nem tudni.
Az olyan egybites egyedekre, mit demokrata21 meg nem is érdemes szót vesztegetni.

Pali!
Aki megfutamodott és elmenekült a problémák és nehézségek elől Chicagoba, egye egészséggel a Bende&Sons kolbászát. Nekünk a kolbász pont úgy jó, ahogy itthon készül.

Így jár más ágazat is ,mert a kormány képtelen felismerni ,hogy nincs az embereknek pénzük.Ha nincs aki vásároljon akkor minden csődbe megy.Ezért hibás a megszorításokra alapozott orbáni politika.Azonnali ÁFA csökkentés kellene.A forrás is meg lenne rá,az egykulcsos adó feladása.
Szeptembertől 30%-os kenyér és pékáru emelés lesz a hús is 25-30%-kal emelkedik.Szociális katasztrófa ez már a köbön.

Dupree!Én biztosan jobban megvenném,ha 3000 ezer helyett 2200 lenne a kilója. Azonnali ÁFA csökkentés kell az élelmiszereknél.Forrás:az egykulcsos adó.

Le se kell sz.....ni az úniót! europai unió= szovjetunió csak sárga *gokkal a vörös helyett!Megsárgult vörösek gyülekezete!

Mi a baj kedveskéim a cs.i.l.l.ag szó tiltott az unióban?

2 demokrata / Ühüm! ,,A magyar gazdaságot tönkretették az elmúlt két évben ". Igen vöröske, pedig amikor az elvtársaidat kipenderítették a kormányrúd mellől a szavazók, mecsoda szárnyalásban volt a magyar gazdaság, minket irigyelt a világ.Az viszont érthetetlen, hogy a csudába nem vették ezt észre a választók.? :))))

szerintem nem kell ebből hőskölteményt csinálni, ami nem piacképes az nem piacképes..ennyi a történet és nem több..vagy jobban kell lobbizni, vagy jobban kell csinálni, de a piacon ilyesmi előfordul..le kellett volna váltani a vezetést amikor az első jelek jöttek..

23 Justis / Te honnan tudod, mi a többségi akarat ???

Meg kell venni a céget a Magyar Államnak, és éllami vállalatként üzemeljen tovább.

"A kormány eltapsolta a nyugdíjvagyont . . . . Az MNB statisztikája szerint tavaly június óta a részvényeken több mint 180 milliárd forint az állam vesztesége - írja a lap." (Világazdaság.)

demokrata21!Köszi a felsorolást.Ezek a Fideszes propagandagépezetek próbálják csak bemesélni,hogy 8 év rombolás volt itt az országban.Nagyon is büszke lehet az ország arra amit 2002-2010 között elért,a gyarapodás az építkezés korszaka volt.

Yoda, te megmaradtál agymosott gyurcsányistának! Szűnj meg,kérlek! Még hogy "országépítés"! Leépítés, rombolás - az agyakban! - és eladósítás! Ez volt 2002. - és 2010. között!

Persze, kellett nekünk EU! Pusztuljon a gyalázatos!

yoda a 6-os hozzaszolasodhoz.abban az atkosban amit annyira visszasirsz,a debreceni lecsokol* volt 20Ft/kilo. aztan hipp-hopp egyszer csak 200 forint lett. az egyik kedvenc kol*om volt.es aarra is emlekezned kellene,hogy a barna kenyer2 fornt volt.valamikor
aztan valahogy az is megdargulta magat.de elvtARSAID NAGYON SZEPEN KIMAGYARAZTAK,MIERT?
tudod, volt Hofinak egy musora, a nagy aremeleskor,nem pontos az idezet:az rendben van,hogy a kavem felment,de cukrom mitol ment fel

#demokrata21?Azt is írd le,hogy a testvéreid,nyolc év alatt mennyi kölcsönt vettek fel és mire költötték,vajon nem abból grasszáltak,fizetgették egymást?

demokrata 21 ne hazudozzál itt összevissza, 77,2 %-on áll az államadósság, a tavaly év végi 80,3 % után. A mnyp az ÁLLAM pénze, csak szólok, havi 20 milliárd forint átutalása a biztosítóknak nem éppen jó megoldás, azok meg ott nyúlták le azt, ahol csak tudták. Aki dolgozott már biztosítónál az tudja miről be*k, mennyi lóvét loptak el a közösből. Az IMF-hitelt fel se kellett volna venni, ha nincs az a sunyi kúrcsány haverod, akik miatt működésképtelen volt az egész ország évekig. Ahhoz, hogy egyáltalán fizetőképesek maradjunk, be kellett nyalni egy kis pénzért, aminek az árát és nem kis kamatait most fizetjük !!!
A multiadók miatt megmondták a tőkések, hogy revansot vesznek, ezért pénzkivonással emelték a kötvények kamatait, ezt eladni kormányhibaként szocialista lózung. Plusz a sunyi elvtársaid ott árulkodtak ahol lehet, járatják le az országot ahol csak tudják. A történelem szemétdombján lenne a helyetek má

Igencsak lehangoló a kép! Aztán meg Bécsben sincs cukrászdánk! Ez a Demokrata21 már megint új név alatt jelentkező majom. Lejárt a szabadsága szegénykének.Ő a mi ügyeletes hazugságterjesztőnk. A számok területén kis elmaradásban van, képeségei nem ütik meg az általános iskola négy osztályában megkívánt mértéket.

demokrata21, olvasgassál:
"A legfrissebb jelentések szerint az eurózóna a második negyedévben a várakozásoknak megfelelően teljesített: 0,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék mértéke (az első negyedévben 0,4 százalék volt a visszaesés). Míg Németország 0,3 százalékos növekedést produkált, Franciaország esetében ez az * nulla százalékot mutat, azaz immár a harmadik negyedévben nem sikerül pozitív mutatókat hoznia a gazdaságnak. A befektetések 0,7 százalékkal emelkedtek."

Európa bölcsője, azaz közepe Magyarország. Annak széléről, Brüsszelből, birodalmat igazgatni lehetetlen. Egy az Isten! Éljen a magyar!

Jó újságíró uram: egy újabb magyar nimbuszról derül ki, hogy már nem az. Akárcsak a MALÉV. Eljárt felette az idö, mert nem fejlesztettek, nem alkalmazkodtak az új fogyasztói szokásokhoz, a megváltozott piaci viszonyokhoz. Ezért megbuktak. Köszönhetik saját maguknak. Számos más prosperáló élelmiszeripari vállalkozás van, mert ök idöben léptek. C'est la vie.

Egy a kérdés , a veszteséges cégeket kell e vagy csak lehet ill. nem lehet segíteni.hangya az hangya eszű,(bocs hangyák),ha egyszer nem lehet az államnak,állami pénzt adni akkor mi a baj,oldják meg másként. Ha tudják segiteni a nagy cégeket,külföldieket akkor segitsék a magyarokat is.Ne csak pofázzanak,hogy íigy a szocik,úgy a baloldal.

Szabad piac? Ajánlom ezen hívőknek, hogy amikor a gyapotföldről hazafelé megy ugorjon be a Mekibe és élvezze a szabad piac csodáit.

A bankok támogatását bezzeg nem tiltja az EU, ott nem a verseny a csodaszó.

A magyarok teljes önellátásának megszüntetésére megy ki játék. Földre, vízre, biztonságos Kárpát- medencére fáj a farizeusok foga. Csakhogy ezen a környéken nem Jahve az úr, hanem: Egy az Isten! Éljen a magyar!

"Kiderült, uniós szabályokba ütközne, ha az állam mentőövet dobna a tönk szélén táncoló, száznegyvennégy éves Gyulai Húskombinátnak, és anyagi támogatással segítené ki a bajból a tradicionális céget."************* Na ezért is utálom többek közt ezt az egész nagypofájú, uralkodói allűröket bevető liberális uniót! És még rajtam kívül sokan, ezt szinte biztosan tudom...

Szolgákká akarnak tenni minket, miután elfoglalták földjeinket, k rvájukká tenni asszonyainkat. Primitív altáji gerjedelmük és egyéb anyagi örömszerzésükön kívül semmijük sincs. Jahve adonáj!

Le kell sz@rni az uniót. Vegyen mindenki gyulait oszt megoldódik a probléma. Én a magam részéről tegnap vettem egy párat a cba-ba.

88. ovia1956 mért te mezőgazdász vagy ? hogy ennyire vágod ezt is ? vagy csak szimplán paraszt ?

85. thestones Olvassátok el Bogár László írását ott nagyjából le van írva hogyan működik a demokrácia.

85.thestostones, - ja, persze, érzékenyen érintett a véleményem, - de majd 40 évet az életemből a mezőgazdaságban töltöttem,- azon belül is szinte minden ágazatában dolgoztam, így elég jó rálátásom van arra, hogy mi mindenünk volt, - és már semmink sincs. Én nem sértegetlek vissza, mert nem úgy neveltek, - de én élek itt, én látom a napi gondokat. Az élelmiszeriparunkat felszámoltatja velünk az unió, mert kell a franciáknak (libamáj-ügy), kell az olaszoknak meg a többi országnak a piac. Az uniós pénzeket leginkább főterek csicsázására, akadálymentesítésre, stb. lehet használni, csak arra nem, ami fontos lenne!

91. liberális Miért fáj neked ha valaki szidja az EU-t ? Onnan kapod lóvét vagy mi ? Itt mindenki a saját lábán van , csak te próbálkozol a mi lábunkra lépni sikertelenül.

97. ovia1956 Gyulaiban nicsen lúkolbász tudtommal. De a múltkor vettem szamárkolbászt az nagyon finom volt, még anyósommmal is megkóstoltattam. Nem találta ki milyen állatból van.

96. liberális Le is sz@rjuk veled együtt libsikém. Mint szükséges rossz kell felfogni. Sajnos ebből se lehet kimaradni mint annak idején a kgst-ből. Egyébként óriási tévedésben vagy, senki nem bántotta az EU.-t amíg az nem kezdett el kekeckedni velünk. Abban egyetértek hogy a szidásból semmi hasznunk nem lesz. Cselekedni kell ki kell védeni valahogy a számunkra hátrányos dolgokat, más országok is ezt teszik. Az viszont tény hogy arra felé halad az unió hogy a hozzánk hasonló országok érdek érvényesítő képessége még a mostaninál is kisebb legyen. Nem tudom mit lehetne ez ellen tenni.

102. ovia1956 ha ló nincs jó a szamár is.

105. ovia1956 Gyulai lovat még nem ettem, de meg fogom kóstolni. Nagyon egészséges a lóhús, és finom is.

91. liberáli
Mi az hogy k i d e r ü l t? - Talán már meg lehetett volna ismerni 2004 óta azt az EU-s szabályt, hogy a privát cégeket NEM támoghatja, nem szubvencionálhatja az állam, mert az az áruk versenyképességét meghamisítja. - Lehet utálkozni, 83. G o t h a, sőt el is lehet indítani az EU-ból való kilépés procedúráj
Ha már ilyen okos vagy azt is elmagyarázhatnád, hogy lehet az h. mi 1/4 ét keressük a nyugatnak mégis versenyképtelenek vagyunk, sőt minél kevesebbet keresünk annál inkább

folyt. Ez talán nem torzítja a versenyt?

101.thestones, - rendben, - de elárulok valamit: minket is átvertek a belépéskor. Szinte semmilyen feltételről, megállapodásról alig tudtunk valamit. Azt hittük, néhány év, és olyan életszínvonal lesz, mint tőlünk nyugatabbra, ... és azt kellett megérnünk, hogy még azt is elvesztettük, ami megvolt. Ne csodálkozz, hogy elkeseredettek vagyunk és csalódottak. Igaz, hogy ilyenkor szidunk mindenkit (ez hungaricum)- pedig a saját vezetőink nemtörődömsége vezetett idáig.
- Sajnos későn kaptunk észbe. Tudod nekem szinte fizikai fájdalmat okozott, amikor termő gyümölcsösöket, szőlőket vágattak ki itthon, (némi kis fizetség ellenében), mert az unió külföldről terítette a magyar piacot. És ez így van az állattenyésztésben, így történt a cukorgyárakkal. Itt az iskolának beázik az ócska palateteje, nincs pénz a csináltatásra, viszont uniós pénzből hozzárittyentettek egy külső épületrészt lifttel, - holott egyetlen mozg

... egyetlen mozgássérült gyerekről sem tudok. Itt vannak azok a momentumok az uniós pénzek körül, ami miatt azért én úgy érzem, okkal vagyok dühös.

Oldalak