Olcsóbb választás, gyorsabb bíráskodás

Bővebben a mai Magyar Hírlapban
A A A

Egyfordulós és vegyes választási rendszert javasol a Fidesz elnöksége. Áder János, a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő a testület ülése után televíziónknak elmondta, átcsoportosítanák a bírói státuszokat is. A javaslatok ősszel kerülnek a Parlament elé.A választójogi reformmal olcsóbb választásokat és kisebb Parlamentet, az igazságügyi reformmal pedig a bírósági eljárások gyorsítását szeretnék elérni.A Fidesz elnökségi ülésén a két legfontosabb és egyben a legtöbb vitát kiváltó napirendi pont a választójogi és az igazságügyi reform kérdése volt. Az elnökség végül úgy döntött, hogy egyfordulós és vegyes választási rendszert javasol. A vegyes szisztémában az egyéni és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne a 200 tagúra csökkenő parlamenten belül. A kompenzációs lista megszűnne, rövidebb és olcsóbb lenne a kampányidőszak. „Biztosítani kívánjuk a határon túl élők szavazati jogát, ugyanúgy ahogy az EU 27 tagországából 24-ben biztosítják” – közölte Áder János európai parlamenti képviselő.Az igazságügyi reformmal kapcsolatban pedig azt szeretnék elérni, hogy gyorsuljanak a bírósági eljárások. A politikus elmondta: Van, ahol ugyanaz az ügy 3 hónap és van, ahol 1,5 év. A bírák többsége úgy dolgozik, hogy ilyen probléma nincs, akik pedig ügyhátralékkal küszködnek azok nem feltétlenül a saját hibájukból, hanem már évek, évtizedek húzódó problémák a jogalkotó, parlament nem oldott meg. Ezért az elképzelések szerint nem minden bíróság kapná vissza azt a státuszt, amelyből nyugdíjba vonul a bíró. Ezek egy részét ugyanis átcsoportosítanák azokra a bíróságokra, ahol jelentős ügyhátralékkal küszködnek.

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 44

Hozzászólások:

VÉGRE.VÉGRE,VÉGRE !
Azaz végre tudjátok vinni?

Ezt az "olcso valasztast" nagyon dragan fogja megfizetni a magyar nemzet.Mar elore manipulaljak a 2014-es valasztasokat nehogy veletlenul megint magyarok kormanyozzanak Magyarorszagon.Azt az elkepeszto ocskja hazugsagot akartak itt elhitetni velunk,hogy a magyarok tobben szavaznanak a zsido LMP-re,mint a Jobbikra.Eleg hulyek a magyarok,de azert ennyire nem.

Ha jól értem, aki Baranyában lead egy szavazatot egy vesztes pártra, annak a szavazata nem számít bele az országos átlagba. Ismét egy hülye ötlet a Fidesztől. Ez egy kétélű fegyver, lehet hogy most intézi el a Fidesz hogy ne kerüljön be a parlamentbe, meg is érdemlik.

A Fideszt már régen nem az ország, illetve még csak nem is az úgynevezett(kétharmad) 53% érdekeit nézi, csupán egy izgatja hogy hogy tudnak demokráciának álcázott egypártrendszert kiépíteni. Pitiáner kis egyének, alkalmatlanok egy nemzet vezetésére.

2. Igazad van. 21 év útán lehet olcsóbb.És addig....? /másik/' Nem adunk el földet'! Ügyes! Mikor csak egy 'tenyérnyi'maradt! 21 évig mennyit adtak el? Ami a legborzasztóbb,hogy elemi szinten néznek minket .......

u -j.

Választás előtti időben követeli az ORSZÁG AZOKNAK A NEVÉT ÉS PÁRTJAIK NEVÉT FELSOROLNI AKIK tönkre tették MAGYARORSZÁGOT !
SZEMÉLYESEN A FELELŐSÖKET MEG NEVEZNI !!:----ŐK SOHA TÖBBÉ NE KERÜLHESSENEK BE A NÉP PARLAMENTJÉBE !
hól vannak a magyar gyárak ? hól van a NÉP vagyon :HONVÉDSÉG VAGYONA ! ??
Hól a STRATÉGIAI MAGYAR VAGYON :VIZ GÁZ TELEFON VILLANY FÖLDJEINK !?????,
KIKNEK A KEZÉBE ?
ÉS KIK LÖKTÉK ODA A KÜLFÖLDNEK HOGY ŐK JÓL KIZSÁKMÁNYOLJÁK A NÉPET ÉS FÖLDÖNFUTÓVÁ TEGYÉK AZ ORSZÁGOT ! A MAGYAR NÉPET :_ !
MI VAN A MALÉVVAL ???MI VAN A MOCKVAI ÉPÜLETTEL??? MI VAN SUKORÓVAL ???BÁBOLNÁVAL ???
A METRÓVAL ????A TÖBBI BŰNÖZÉSSEL ???!
ÉS RÖVIDRE FOGNI KIK KÖLTÖTTÉK EL A 15-20MILLIÁRD ADÓSSÁGOOT AMIT FELVETTEK AZ IMF TŐL?????? mi lett az eu-s milliárdokkal !?
EZEK AKIK EBBEN RÉSZTVETTEK SOHA TÖBBÉ MINT PÁRTOK BESE TEHESSÉK A LÁBUKAT A NÉP PARLAMENTJÉBE !
MIVEL ŐK MIND HAZAÁRULÓK NEKIK HOSSZÚ BÖRTÖNÉVEK VÁRNAK RÁJUK ÉS NEM ÚJPÁRT VAGY AZ MSZP SZDSZ MDF LMP BUKOTT PÁRTOK SOHA TÖBBÉ NE INDULHASSANAK PÁRTOBORZÓN ! NEM KELL SZOCIALIZMUS KOMONIZMUS ! ITT A VÉG !
ELÉG VOLT A BŰNÖZŐKBŐL !

1 vizipók / ,, Azaz végre tudjátok vinni " végre vinni? Ez mit jelent magyarul ? :)))))

1o ujito / ,, Hól" ? Ezt igy irják magyarul ? :))))

Jobbikosok, nyugodjatok bele,Vonából soha nem lesz miniszterelnök, hacsak valamelyik küklföldi nagyhatalom nem csinál belőle azt. A magyarok nem szeretik a hőzöngőket, szélsőségeseket, csak külföldiek tudtak az ország vezetésébe emelni ilyeneket: a németek a nyil.asokat, az oroszok a komcsikat.

A Fidesz Legyen ŐSZINTE !
NE TITKOSITSON !
NE MÁSOLJA LE A bukott mszp szdsz mdf :!
Több energiát forditson a NÉPPEL VALÓ TALÁLKOZÁSOKRA !
úgy is mint a megyei helyi képviselők ! ne csak a fizetést vegyék fel mint a szoclibek !
HALLGASSÁK MEG A NÉP AKARATOT !_
MERT MEGYÉK SZINTJÉN MEG ÁLLT A PÁRBESZÉD !
TÖBB HIVET TUDNAK VONZANI :_ha beszélnek a gondokról !A NÉP GONDJAI !__oda vissza !

Elég az egy forduló, felesleges pénzkidobás a második! Viszont a határontúliakhoz hasonlóan az éppen külföldön tartózkodóknak is csak a listára kellene szavazni. Így nem kellene feleslegesen a lakhelye szerinti egyéni képviselői választási lapot kiküldeni! És itthon is, aki nem az állandó lakhelyén szavaz! Így sokkal tisztább lenne a választás...

A jelenlegi listás szavazás csak a vesztesnek kedvez. Kapjon az egyéni mandátum nagyobb előnyt és akkor majd a képviselők végre dolgozni is fognak, mert a listáról nem fognak bejutni.

VIP - egyetértek!

16 ujito ^ Mit tikositott a Fidesz? A kémbotránnyal kapcsolatos dolgokat még a szocik titkositották.Ezért elég álságos a cenzorildi követelőzése, saját magától kellene megkérdeznie , miről is van szó, és ő kellene az ország szine elé állva az elvtársaival, elmesélje, miről is szól az a titkositott anyag?

2o másrészt / A visszahivhatóság elég furcsa dolog. Képzeld el, az ország állandó választási kampányban lenne, mert mindig létezne egy-egy körzet, ahol választásokat kellenne kiirni, visszahivás miatt.

Adler a legokosabb a brüszeli képviselők között! IGAZA VAN!

Az országgyűlési képviselők számát nem lesz nehéz csökkenteni. Viszont az igazságszolgáltatásba hogyan lehet visszacsempészni sz "i" betűt, hát arra kíváncsi leszek. Mikor mondják már ki, Tocsik, Prinz, Kulcsár ártatlan mint a ma született bárány, mi meg biztos a birka kategóriába tartozunk a szemükben.

T. Országgyűlés! Mikor jut el hazánk odáig, hogy minden állampolgára felel egyformán a rosswz cselekedetéért? Hogyan fordulhat elő, hogy pl. egy politikailag elkötelezett, "félreitélkező" bíró még mindig funkcionálhat, kapja a "legpikánsabb" eseteket? Ő felelőtlenül csinálhat azt, amit "uri" kedve megkíván? Ilyen folytatástól hova juthatunk még lejebb, ha van ilyen?

A kompenzációs lista eltörlése súlyos gond. Rengeteg szavazat el fog veszni, és azoké veszik el, akik nem a győzteskre szvaznak. Még gyengébb lesz a győztessel szemben a kontroll.

Igaza van a Vipnek, mivel sok képviselő a listáson lett beemelve! Valamint kövezhetőbbé kellene tenni a szavazó számára a szavazatát!

Természetesen sokkal jobb volna a tisztán egyéni kerületes rendszer, de akkor a határon túli nemzetrészek nem tudnának szavazni. Határon túli választókerületet kijelölni, nos az meg már valóban tiltakozásra adhatna okot a területrabló államoknak.

A lista nem ösztönöz munkára! Elég ha jó kommunista módon körbecsókolják az elnököt és máris biztos a mandátum! Közben azt sem tudja melyik is az ő körzete.

26 SAMADARKA / Ha nem lett volna listás szavazás, hány jobbikos jutott volna be a Parlamentbe?

31 másrészt / ???????????????

31 másrészt / Nem hallottál arról, amit úgy hivnak : mentelmi jog felfüggesztése? Ha valami konkrétot tudsz, tehetsz feljelentést .

21. kikelet--- A visszahívhatóságnak azt kéne jelenti, hogy felelősséggel tartozik a választóinak, hogy elvégzi a munkát, amiért odaküldték és nem csak melegedőnek használja az országgyűlést. A főnököd nem kéri rendszeresen számon, elvégezted-e a munkát amit rád bízott? Ha úgy találja hogy nem, repülsz, mit a győzelmi zászló, nem foglalkozik azzal, hogy most kereshet más valakit. Ezzel te is tudomásul veszed, hogy nincs 4 év, amíg akármit csinálhatsz, ezért hogy ne veszítsd el az állásodat kénytelen vagy dolgozni. A képviselők munkáltatói a választók és egy képviselőnek nem csak annyi a dolga, hogy ne lopjon.

20. kikelet---2010.február 332 igennel és 17 nemmel fogadták el, az ún. titoktörvényt 2010. ápr.1.-i hatállyal, az szdsz nem szavazta meg, a fidesz-kdnp igen. Ez azt jelent, hogy minden irat titkos lesz, amire valaki ráüti a „nem nyilvános” pecsétet. Na erre varrjál gombot.

Valamint a Viktorka által bevitt roma képviselők sem jutottak volna be!

Kolompár O. is még szabadon van. / hány éve is? / Akkor mit akartok Gyurcsányiéktól,meg a többitől?

Ez már nem a mi országunk miért nem értitek meg?

Minden képviselő A VAGYONÁVAL ÉS A FIZETÉSÉVEL FELELJEN A ROSSZ DÖNTÉSEIKÉRT ! ---
AMIVEL AZ ORSZÁGOT CSŐDBE VIITTÉK ! MEG KÁROSITOTTÁK !/
az elmult 8-10-21 év arról sdzólt hogy a képviselők kormányok tagjaik miniszterek a hozzájuk kapcsolodó haszon lesők 1-2-4-6-8év alatt hogy lesznek milliárdosok ! ? ............MSZP SZDSZ MDF LMP JOBBIK ! van itt egy -egy fideszes is !
REMÉLJÜK HOGY A FELELŐSÉGRE VONJÁK ŐKET _NINCS MENTELMI JOG !
ÉS A TELJES VAGYONUKAT KOBOZZA EL AZ ÁLLAM !
ha kisember nem tud fizetni ha pld bűnt követel /rossz parkolás vagy seb túllépés ! NEKI A HÁZÁRA AUTÓJÁRA TÁBLÁZZÁK A BŰNÉT !
NINCS KIVÉTEL MERT AZ ORSZÁG BEBUKOTT MIATTUK !

A gyorsab biráskodás hasonlit az autóra . Adott egy 40-éves zsiguli és egy 2 éves BNV , egyszerre indulnak, ki ér a célba normális körülmények között?

Esetleg létre lehetne hozni egy rögtönítélő bíróságot.Vagy nem?Nem túl demokratikus?

42. dittmar "Minden képviselő ... AMIVEL AZ ORSZÁGOT CSŐDBE VIITTÉK ! MEG KÁROSITOTTÁK ! ... MSZP SZDSZ MDF LMP JOBBIK ! van itt egy -egy fideszes is !" *************************************************************************************************************************************************************************************** Értjük. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) -------------- Szóval mindenki felelős, még az a Jobbik is, amely egy éve jutott a Parlamentbe, ám a döntéseket még ma sem tudja érdemben befolyásolni az aránya miatt. Ők bűnösök. A fidesz, amely már volt kormányon 3 évet, s most megint egyet már, az nem bűnös, csak egy-egy! ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nem érdemes kommentálni az ilyen narancsszínűvé vált fideszbirka véleményét. Ha itt él Magyarországon, akkor gyengeelméjű, ha külföldön, akkor meg egy agymosott barom. ----------------------------- Ennyi! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ satamokaliolulyosiTa

33. kikelet "Nem hallottál arról, amit úgy hivnak : mentelmi jog felfüggesztése?" ****************************************************************************************************************************************************************************************** Barbika, a fideszkdnp többségű mentelmi bizottság mióta is tökö.lődik Gyurcsány mentelmi jogának felfüggesztésével? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) -------------------- A ciklusban szerinted fel lesz függesztve, vagy a Jobbikra vár a rendteremtés? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ------------------- A Gyurcsány-ügyben is! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- satamokaliolulyosiTa
#####################################################################################################################################################################################

29. kikelet "Ha nem lett volna listás szavazás, hány jobbikos jutott volna be a Parlamentbe?" ************************************************************************************************************************************************************************************************ Te szerencsétlen! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ----------------------- Nem kaptál te napszúrást Barbi? Hordod a kis kötött sapkád? :))))))))))))))))))))))))))) ------------------------- Ha nem lett volna lista, akkor ma nem Schmitt Pál a Köztársasági Elnök, nem Kövér László a Parlament Elnöke és nem Orbán Viktor a miniszterelnök. Ezek ugyanis kivétel nélkül listán szerezték 2010-ben a mandátumukat. ------------------------- Nem kellene valami okosabb emberrel átnézetned az írásaidat, mielőtt itt publikálod azokat, szerencsétlen? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- satamokaliolulyosiTa

Az egyfordulós és vegyes választási rendszer rendben is lenne de kompenzációs listát miért kellene megszüntetni ?És mi van a képviselők visszahívhatóságával ?Kurva nagy dolog lenne !ha végre elérnénk ,az emberek könnyebben adnának bizalmat annak tudatában hogy el is vehetik azt a bizalmat ha az adott képviselő visszaél vele,de talán a legjobb lenne 2 évente 1 fordulós választást tartani és persze a visszahívhatóság jogát folyamatosan megtartani.

45. raszkolnyikov-juhász feri esetében az lett volna az elvárt de most még csak szó sincs róla.

Vona Gaborbol miniszterelnok lesz.A magyarok nem szeretik a hozongo szelsoseges nemzetellenes csurheket,akiket idegen hatalom ultet a nyakukra allandoan.Legutobb a fideszt ultettek a magyar nemzet nyakara a cionistak.Netan azt szeretne nekunk ez a kikelet nevu idegen fereg megmagyarazni,hogy a gyokertelen/illetve izraelita gyokeru/ ciganyfajvedo ZSIDO partot,az LMP-t fogjak valasztani??Talan az agymosott proli csurhe.

21. kikelet-Az miért lenne baj?50. Jerotomir-úgy legyen.a cigány* genya párt elmehet a *ba.

A bíráskodásnak nem csak gyorsnak, de igazságosnak is kell lennie. De nálunk ez egy darabig nem fog válltozni mert a sok komcsi bíró litölti a 70 éves korig a statuszát.

Az egypártrendszert célozza a Fidesz torzító választási reformja

A Fidesz gyakorlatilag megpuccsolná a többpártrendszert, hiszen a kompenzáció eltörlésével még igazságtalanabbá tenné az eddig is aránytalan választási rendszert. Az 53 százalékos társadalmi támogatottságból kapott torz módon kétharmados parlamenti többséget a Fidesz-KDNP, így ez az újabb aránytorzítás már az egypártrendszer felé tett ugrást jelentené.
A választási rendszer ilyen mértékű eltorzítását a Fidesz sem gondolhatja komolyan, legújabb – ki tudja, hányadik – javaslatuk célja bizonyára csak az ellenzék és a szavazók tűrésküszöbének tágítása. A többpártrendszer jelképessé szűkítése nem szerepelt a kormánypárt programjában, a választók erre sem adtak felhatalmazást. A Jobbik szerint épphogy a választási rendszer arányosítására lenne szükség a német modell magyarországi meghonosításával, amely politológus szemmel is a legigazságosabb: az egyéni választókerületek megtartásával biztosít a választók szavazatarányának megfelelő parlamenti összetételt.
A töredékszavazatok eltörlése azt jelentené, hogy a nem győztes egyéni jelöltekre adott szavazatok teljes egészében elvesznek, ami így a jelenleginél is igazságtalanabb, a választók valódi akaratát nem tükröző eredményt hozna, és az őszinte szavazás ellen hatna. Egyértelmű, hogy ki jár jól ezzel a szabályozással: csak a Fidesz! A győztes mindent visz elve alapján a mindenkori ellenzék parlamenti súlya szimbolikussá válna a túlhatalommal szemben.

Minden jel szerint a fidesz kormannyal valami egeszen nagyszabasu aljas gazemberseget es nemzetellenes osszeskuvest kmeszittetnek elo a cionistak.Figyeljetek nagyon az esemenyeket.This is a criminal conspiracy against the Nation of Magyars.Platon igazat irt.A demokracia az nem mas mint a csocselek uralma.El kell pusztitani!

54. Jerotomir-szerintem is valami óriási aljasság készülődik olyan amit az foss csomó mszp sem mert volna meg tenni.