A magyar EU-elnökség felvette a kapcsolatot a felkelőkkel

Bővebben a mai Magyar Hírlapban
A A A
Orbán: legfeljebb katonaorvosokkal segít Magyarország Líbiában

Megtörtént a kapcsolatfelvétel a soros magyar EU-elnökség és a "szabadságukért harcoló líbiai felkelők" között - közölte pénteken a Külügyminisztérium Martonyi János e heti egyiptomi látogatásával kapcsolatban. A magyar diplomácia vezetője megbeszélést folytatott Ali Esszauival, a Líbiai Nemzeti Tanács külkapcsolatokért felelős tagjával - számolt be az eseményről a tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében. Az Európai Unió magyar elnökségének képviseletében Martonyi János keddtől tett háromnapos hivatalos látogatást Egyiptomban Cecilia Malmström belügyi EU-biztossal közösen. Látogatásuk fő célja az volt, hogy tájékozódjanak az egyiptomi-líbiai határon kialakult migrációs és humanitárius helyzetről, felmérjék a humanitárius segítségnyújtás szükségességét és a politikai helyzet várható alakulását. Martonyi János tárgyalt Nabil el-Arabi egyiptomi külügyminiszterrel, Fajza Abu-an-Naga nemzetközi együttműködési és tervezési miniszterrel, valamint Manszúr el-Eszavi belügyminiszterrel. A magyar külügyminiszter ugyancsak találkozott a migrációs és humanitárius helyzet kezelésében kiemelt szerepet vállaló Nemzetközi Migrációs Szervezet és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága egyiptomi képviseletének vezetőivel. Martonyi János elutazott Szallúmba, az egyiptomi-líbiai határra, ahol megbeszélést folytatott a helyi hatóságok, valamint az ott tevékenykedő nemzetközi szervezetek és nem kormányzati intézmények illetékeseivel.A miniszter szerdán Kairóban úgy nyilatkozott: a nyugati koalíciós erők légicsapásai Líbiában megakadályozták, hogy százezrek meneküljenek az észak-afrikai országból a szomszédos Egyiptomba. Azt mondta, ha nem lettek volna légicsapások, valószínűleg nem csak több ezer, hanem több százezer menekült várakozna Líbia és Egyiptom határán. Martonyi János hétfőn Brüsszelben azt mondta, hogy Magyarország nem tud részt venni a katonai akciókban, de a humanitárius segítségnyújtásra "adott esetben" készen áll. Korábban Budapesten jelezte, Magyarország esetleg szállító eszközöket ajánlhat fel, mint fogalmazott, "humanitárius segítségnek tekinthetjük bizonyos szempontból magyar repülőgépek rendelkezésre bocsátását is".

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 5

Hozzászólások:

Rugdosódnak a fotón. Gyalázat! Tiltakozom a kavicsok nevében!

martonyi nyilván nem komolyan gondolja, amit mond, de nem mondhat mást. A sivatagi országban valójában törzsi háború folyt egészen addig, amíg a „szabadságszerető” és roppant békés nyugati országok nem avatkoztak be, nevezhetjük akár beduin belháborúnak is. A Kadhafival sosem szimpatizáló, főként Keleten élő törzsek a tunéziai és az egyiptomi történéseken felbuzdulva elérkezettnek látták az időt a Kadhafi-klán elkergetésére, még akkor is, ha tudták, hogy kisebbségben vannak: a nyugati és déli törzsek túlnyomó többsége Kadhafival szövetséges. Ez látszott is a harcok eredményein, még két nap, és Kadhafi győz.

A beavatkozás az olajmágnás Bush-klán legrosszabb napjait idézi (ifj. Bush családja, és maga is igencsak meggazdagodott az iraki háborúkból), a „diktátor lövi a népét” érv gyöngébb a nem létező vegyi fegyverein gubbasztó Szaddám virtuális látványánál is. A felkelők meg ugyanis Kadhafi népét/törzseit lövik. Hullák itt is, ott is. A repterek, repülők és a légvédelem szarrá bombázásának járulékos haszna az, hogy akárki győz, az új fegyverrendszereket a most bombázóktól fogja megrendelni, akár egy „fegyvert olajért” akció keretében, akár direkt.

A beavatkozás fő oka azonban végső soron és szokás szerint Izrael „biztonsága”, amely kétségkívül rettenetesen sérülne, ha Egyiptomban egy nem nyugatbarát vezetés jönne létre, amelyre van némi esély. Így aztán akár bukik Kadhafi, akár két részre szakad az ország, az Egyiptommal igen hosszan határos Kelet-Líbiában mindenképp nyugatbarát rezsim jön létre, ami kulcsfontosságú dolog Egyiptom kordában tartására, katonailag és úgy mindenképpen. A líbiai polgári lakosság pedig szokás szerint senkit sem érdekel, de kétségtelen, hogy az ENSZ-ben lehet rá könnyes szemekkel hivatkozni.

A magyar katonákat ne vigyék külföldre és az idegeneket vigyék el tőlünk!
Ismerős te fasz bergendi szalonzenekaros bajszú marha????
Hát már repülőkkel is humanitáriuskodunk???
Óh, hogy vágnám kupán azt a rohadt martonyit!

Attól tartok, hogy így van, ahogy Karib-dísz írja!

N