Matolcsy: egészséges szerkezetű a magyar növekedés

A A A
Az első negyedévben láthatóvá vált gazdasági növekedés különösen örömteli, mert ez már egészséges szerkezetű növekedés - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke csütörtökön a Miskolci Egyetemen. Matolcsy György az MNB országos szakmai konzultációjának első állomásán arról is beszélt, hogy a monetáris tanács az inflációs pálya és más folyamatok alapján további lehetőséget láthat az alapkamat csökkentésére.

A jegybankelnök szerint a magyar növekedés azért egészséges, mert nem hitelből, nem eladósodásból, nem fenntarthatatlan makrogazdasági pályából fakad. A magyar növekedés, ha egy hajszállal is, de jobb a régiós társakénál - mondta, hozzátéve, hogy az a gazdaságpolitika által meghatározott kitörési pontokra összpontosul, és alacsony inflációs környezetben valósul meg. Az exportot ösztönző, 290 forintos euróárfolyamszint nem okozott inflációs sokkot Magyarországon - mondta a jegybankelnök.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán ismertetett előzetes adatai szerint a magyar bruttó hazai termék az első negyedévben a negyedik negyedévhez képest 0,7 százalékkal nőtt, míg az éves visszaesés üteme 1,7 százalékról 0,9 százalékra mérséklődött.

Matolcsy György szerint a növekedés fenntarthatóvá tétele érdekében szükség van a jegybank segítségére, továbbá a kkv-szektor, a magyar hitelintézeti szektor, az önkormányzatok, az egyetemek, a kormány, a befektetők és a jegybank szövetségére.

A jegybankelnök előadásában hangsúlyozta, a kormány és az új jegybanki vezetés hisz a növekedésben, a reálgazdaságban, az iparban, és az ipar, a reálgazdaság és a tudás szövetségében. Egyben megerősítette abbéli meggyőződését, hogy Magyarországon fenntartható gazdasági növekedési fordulatra van szükség.

Matolcsy György megismételte korábbi kijelentését, amely szerint Magyarországon az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás rendben van, így lehetőség van arra, hogy a jegybank támogassa a növekedés beindítását.

Balog Ádám, az MNB alelnöke az üzletemberekből, egyetemi oktatókból és hallgatókból álló közönségnek ismertette a jegybank növekedési hitelprogramjának részleteit. Arra a kérdésre, hogy várható-e a jegybanki növekedési hitelprogram folytatása, közölte: az MNB vezetése folyamatosan értékeli a programot és szeptemberben egy alapos értékelést terjeszt a monetáris tanács elé. „Komolyan gondolkozunk azon, hogy hogyan lehetne (...) folytatni ezt a programot” - tette hozzá.

Az MNB első alkalommal tartott szakmai konzultációt a növekedési hitelprogramról, illetve monetáris politikájáról. A négy állomásból álló sorozat következő helyszíne - pénteken - Balatonfüreden lesz. Később Siófokon és Debrecenben tart konzultációt a jegybank vezetése.

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 1

Hozzászólások:

Matolcsy úr köszönet amiért ki tudtad húzni az országunkat a komcsik által szó szerint írom itt hagyott s z a r r b ól.Ezt osztják még mindig önnek a tetves bankárok,halvány fingjuk nincs olyan megoldásra mint amit ön tett a MAGYAR NÉPÉRT.Az EU elmebeteg utaltak és nem EURÓPA TAGJAINAK dolgozó népéért ki álló társasága volna.