Alkotmány: újjászületnek a vármegyék

Bővebben a mai Magyar Hírlapban
A A A

A vármegyék újbóli szerepeltetésével készül az új alaptörvény, elnevezése pedig Magyarország alkotmánya (nem a Magyar Köztársaság alkotmánya) lesz – értesült a Magyar Hírlap több forrásból is. Az elképzelések között felmerült az is, hogy az új jogszabály áprilisi alkotmányként vonuljon be a történelembe. A vármegye elnevezés is vélhetően a történelmi jogfolytonosságot szimbolizálja majd, ugyanúgy, mint a Szent Koronára és a kereszténységre való hivatkozás. További információink szerint az új alaptörvényben 1944-től vagy 1949-től egészen 1990-ig közjogi érvénytelenséget mondhatnak ki az elfogadott jogszabályokra. Úgy tudjuk, egyetlen ombudsman, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatala marad meg, több helyettessel. Lapunk értesülései szerint ötven százalékban határozhatják meg a GDP-hez viszonyított államadósság mértékét, amelyet nem szabad majd túllépni. Tegnapi sajtótájékoztatóján Balsai István elmondta, hogy valószínűleg megváltozik az igazságszolgáltatás szervezeti felépítése is. Ide kattintva olvashatja a teljes cikket

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 12

Hozzászólások:

Nagyon kiváncsi vagyok. hogy meg merik-e lépni a jogfolytonosság visszaállítását.

"áprilisi alkotmányként vonuljon be a történelembe"

Ez egy "Orbán-bulla" lesz,és mint KISZ-alkotmány nem vonul be sehová! :)))

Eszembe jutattja a feudalizmust,papok hatalmát és a királyságot. Hozuk vizsa sosza győrgyőt.

Nagyszerű!!!

Ugye benne lesz: Pozsony, Árva, Gömör, Ung, Szatmár, Szolnok-Doboka,Csík,Háromszék,Krassó Szörény,Temes,Bács-Bodrog,stb.,esetleg Velebit??

MIND A HATVANNÉGY?

Ha nem is mind a 64, de legalább a határon átnyúló vármegyéink szerepeljenek benne :-)

Tudjátok, nálam tartja magát az a mondás: ami elmúl nem jön vissza soha már...De azt viszont szeretném, ha ez kiváltképpen a nagy szocializmusra vonatkozna...Ami pedig a vármegyék sokaságát illeti, nekem az is elég lenne, ha elismernék az a tényt, hogy mekkora történelmi tévedés illetve nem is tudom minek nevezzem azt amit a "nagyhatalmak" velünk tettek.Csak legyen már végre kimondva az az egy szó: BOCSÁNAT!
Aztán legelőbb a most meglevő "megyékben" kéne rendet tenni, s abból "gazdálkodni" ami van. Legyen itt rend, jólét és biztonság, szünjön meg az államadósság, mert úgyérzem, azt görgetjük magunk előtt, soha nem fogy, csak szaporodik.
Tegyünk rendet kishazánkban, aztán majd beszélhetünk arról, hogy jó az nekünk ahogy van...ahogy lesz...

No és mi lesz a következmény , ha egy kormány átlépi a megengedett adósságszintet????????????
Azt mondhatja majd, hogy "naés"???

Zene füleimnek a sírás-rívásotok. Ti csak a múlt vagytok,pá pá komcsik.

A tehetségtelen fidesz és apparatnyikjai most is csak arra képesek, hogy feltatsák, a megélhetésükért, a nemzet útját vissza a Szentkoronához!

Hányszor lehet egy nemzetet elárulni, hányszor lehet szavakért, kifosztottakat vásárolni!

Hamár az emberekkel úgyis úgy bánnak mint a JOBBÁNYOKAL ennek sem lessz akadálya hogy bevezessék legfeljebb módositanak alkotmányt,törvényt ahogy ők akarják. A 2/3-ad nagy úr ezeknek a BÁRÓ és GRÓF ill EXELENCIÁS stb urakká lett elvtársaknak.

Közismert példa, felebarátaim: attól, hogy egyszercsak a "cigányt" "roma"-nak kezdték el nevezni, mi és ki változott meg? Mert nem mondom, ha előtte a nevezett réteget, úgymond, felzárkóztatták vola, szorgos-dógos, mármint a munkában, tanulásban szorgos réteggé változtatták volna át, oszt ezért még a régi megnevezésüket is el akarták volna felejteni, hát, egye fene! Na, de így? Mi értelme volt neki? Tetszik-nem tetszik: így a cigány szóhoz tapadó esetleges pejoratív jelentés - tartalmak azonnal átkerültek a roma szóra. Az elmúlt évszázadok során a vármegyék sokszor hordoztak pozzitív jelentés-tartalmat is. Főleg, mint az idegen, gyarmatosítani akaró központi hatalommal szembenálló (köz-nemesi)erők központjai. Egy időben a helyi, köz- nemesi hatalom védelme egyet jelentett a nemzeti függetlenség védelmével. DE azután fordult a kocka, s a vármegyei hatalom védelme egyet jelentett a maradiság védelmével a polgári erőkkel szemben. Majd a már szimpla megyék a szocialista hatalom-koncentráció központjai lettek. S ugyan borzasztóan korszerűnek, haladónak hirdették magukat, de a valóságban ettől igen messze álltak. Az elmúlt 20 év a szerepkerés 2 évtizede volt. Igen ritkán a korrektség, a szakmaiság, a törvényes és ésszerű közpénzkezelés mentén. Mindenképpen helyesnek gondolom, ha visszatérünk az ősi, ezeréves elnevezéshez, de ha csak ennyi fog megtörténni, az azon túl, hogy kissé anakrosztikus fog lenni, tök fölösleges is lesz így csak önmagában. Tűnjön el a korrupció, a kicsinyeskedés, a gáncsoskodás, az urambátyámos urimurik világa, s legyen szakszerű-korszerű-gazdaságos, s főleg hasznos a megye, sőt, a nemzet egésze számára. De ebbe a reménybe vastagon beleköp az a tény, hogy a fideszék is durván egy örökletes, saját vérű arisztokrata kört építenek ki, éppúgy mint hajdan szintén bizonyos családok szokták átörökíteni a fiaikra a főispáni, alispáni, szolgabírói, de még a pedellusi rangot is. Szóval legtöbbször éppen a tehetség, az elhivatottság s egyéb hasonló csacskaságok szoktak kimaradni a történetből.

Na és mi fog változni ha a megye szó elé oda tesszük a Vár szót? Semmi.A politikusok továbbra is épp úgy fognak lopni, csalni hazudni önmagukat agyba-főbe dicsérni mint eddig.SZEMETEK!!!