IMF tárgyalások: eladják a román postát

A A A
A román kormány meghirdette hétfőn a posta privatizációját: az állam 51 százalékos többségi részvénycsomagot bocsát áruba. Bukarest az IMF hitelért cserébe vállalta, hogy értékesítik a veszteségesen működő állami vállalatokat. Az állam jelenleg 75 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a cégben.

 

A román távközlési miniszter által közölt ütemterv szerint március 11-étől lehet megvásárolni a privatizációs dossziét a minisztérium székhelyén 50 ezer euróért. Az ajánlatokat egy hónappal később bontják fel, amikor várhatóan kiválasztják azokat a pályázókat, akik részt vehetnek egy második privatizációs szakaszban. Ennek pontos ütemtervét a minisztérium a későbbiekben közli azokkal, akik részvételi jogot nyernek, és végleges ajánlatot tehetnek a vállalat többségi részvénycsomagjának a megvásárlására, ami tőkeemelés révén történik meg.

A román posta Romániában a legnagyobb hasonló profilú cég, 7100 fiókkal rendelkezik országszerte, alkalmazottainak száma eléri a 32 ezret. 2011-ben a posta üzleti forgalma 288,3 millió euró volt, vesztesége 41,8 millió euró, 50 százalékkal több az előző évinél. A vállalatnak összesen 127,4 millió euró adóssága volt 2011 végén. A román állam jelenleg 75 százalékos részvénycsomagot birtokol a vállalatban. 

A román kormány vállalta a veszteségesen működő állami vállalatok privatizációját, ami az egyik meghatározó feltétele annak, hogy Románia sikeresen lezárja az idén a Nemzetközi Valutaalappal 2011-ben megkötött, 5,2 milliárd eurós, többoldalú nemzetközi, elővigyázatossági típusú hitelmegállapodást.

 

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 0