Leépítések várhatók a közszférában

Bővebben a mai Magyar Hírlapban
A A A
Befagyasztják a bérköltségeket az államigazgatásban – tízezer közszolga elküldésével évi 40-45 milliárd forint spórolható

Értesüléseink szerint a jövő évre tervezett hiánycél elérése érdekében további létszám-racionalizálás lesz a közszférában: egyfelől megszüntetik azokat a státusokat, amelyeket jelenleg sem töltenek be, másfelől több ezer fős leépítés is megvalósulhat az államigazgatási apparátusban, illetőleg az önkormányzatoknál. Eközben a kormány ebben a körben befagyasztja a bérköltségeket is, egészen 2015-ig.

A közszféra létszáma jelenleg hozzávetőlegesen 650-670 ezer fő, amely túlméretezett az ország „adottságaihoz” képest. Kormányzati forrásokból származó információink szerint közép távon négyszázezer dolgozó foglalkoztatása lenne az optimális a közigazgatásban, vagyis az államigazgatási szerveknél és az önkormányzatoknál.

Úgy tudjuk, a jövő évi hiánycél elérése érdekében további létszám-racionalizálás lesz ebben a körben. Részint megszüntetik azokat a státusokat, amelyeket jelenleg sem töltenek be – ilyenből egy-kétezer lehet országos viszonylatban –, továbbá több ezer fős leépítés is elképzelhető. Például a 2011-2012-es költségvetési terveknél is több ezer fős leépítéssel kalkuláltak a szaktárcánál, de végül látszatmegoldások születtek. Egyébként tízezer közszolga elbocsátásával durván 40-45 milliárd forint spórolható meg évente a béreken. Értesüléseink szerint a létszámcsökkentés elsősorban a minisztériumi háttérintézményeket és a helyhatóságokat érintheti majd.

Egyébként eddig csak piaci elemzők riogattak azzal, hogy több százmilliárd forintos lyuk tátong a jövő évi költségvetési tervekben, ám külföldi újságírók előtt a kormányzati oldal is elismerte már, hogy „változtatni kell a benyújtott javaslat főszámain”. A kormány azzal kalkulál, hogy a gazdasági növekedés miatt a 2012-re várt 2,5 százalékos GDP-arányos hiány 2,2 százalékra csökken majd jövőre.

Németh Dávid, az ING Bank vezető elemzője szerint az állami kiadások lefaragása helyes út, a közszférát érintő esetleges intézkedésekben azonban semmi újdonság nincs, mi­után a Széll Kálmán-terv 2.0-s ver­-ziójában határozottan rögzítette a leépítési elképzeléseket és a bérköltségek befagyasztását is a kabinet. Korábban lapunknak Járai Zsigmond volt jegybankelnök úgy nyilatkozott, hogy főként az államháztartás átalakítása a fontos, mert ezen a területen sokkal többet költünk, mint a környező országok. Strukturális reformnak tartaná például a hivatalok és a miniszté­riumok számának felére csökkentését, a bürokrácia egyszerűsítését, a felesleges és értelmetlen munkakörök megszüntetését, illetve az önkormányzati hivatalok összevonását.

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 0