Erkölcstan

A A A
Álláspont
Próbálom átérezni a kötelezően választható hit- és erkölcstan vagy erkölcstan bevezetése miatti felháborodást. Nem megy.

Nem megy, mert amikor én annak idején általános iskolában jártam, még nemhogy a választható hittan nem szerepelt az órarendben, de megfenyegették a családomat, ha kiderül, hogy hitoktatásra járok, netán elsőáldozó leszek, nagy bajba kerülünk. Titokban kellett tehát járnom, ami nem okozott ugyan maradandó lelki sérüléseket, ám a vallásszabadság megnyilvánulásának sem lehetett tekinteni.

Azoknak az elvbarátai, akik akkoriban megfenyegettek minket, most az emberi alapjogok harcosaiként amiatt aggódnak, hogy a diákok ellenőrzőjéből kiderül, hittanra járnak-e vagy erkölcstanra, s így családjuk vallási hovatartozása listázhatóvá válik. (Nem válik, hiszen az egyház neve nem fog szerepelni a bizonyítványban.) Mások, a hisztéria internetes terjesztői pedig kötelező agymosásról beszélnek, feledve azt az apró részletet, hogy választási lehetőség van a hit- és erkölcstan és a „sima” erkölcstan között.

Az erkölcstan kerettantervében a többi között olyan témák szerepelnek, mint a barátság, szerelem, kapcsolati háló, befogadás, elfogadás, empátia, őszinteség, hazugság, szeretet, lelkiismeret, megbocsátás, tisztelet, összetartozás, önismeret, önelfogadás, párkapcsolat, felelősség, házasság, család, szexuális visszaélések, pornográfia, családon belüli erőszak, környezettudatosság, ökológiai lábnyom, vallások sokszínűsége. Az órákon a tanárral és egymással való beszélgetés során feldolgozható gondolatok például a szeretet kimutatásának formái, előítéletek kezelése, etnikai és vallási sokszínűség tudatosítása, az internet használatával és a virtuális közösségekkel kapcsolatos veszélyek tudatosítása, a tömegkommunikáció üzeneteinek dekódolása és a többi, és a többi.
Az ilyen beszélgetések vélhetően egyetlen gyereknek sem lesznek kárára, tekintve, hogy lassan több időt töltenek közösségi portálokon, mint alvással.

Az internetről, televízióból rájuk ömlő ingereket természetesen a heti egy erkölcstan- vagy hittanóra nem semlegesítheti, legfeljebb azt remélhetjük, hogy pár gondolat megragad bennük, viszont agymosásról beszélni ilyen körülmények között nyilvánvalóan képtelenség.

A kötelező hit- vagy/és erkölcstan bevezetése ellen tiltakozók vélhetően azt a „szkeptikus vallásoktatást” üdvözölnék, amelyet Tóta W. Árpád szemléltetett tavaly húsvéti cikkében (Gyűjtsd a tojást, ne imádkozz!). Szerinte „távolságtartó megmosolygással” kellene beszélni a vallásokról, legalábbis a kereszténységről. Például elmesélni a gyerekeknek: azt ünnepeljük, hogy Jézust „elverték, mint a lovat, majd felszögezték egy fakeretre”. Ám a történet „hepienddel ért véget, mert Jézust eltemették ugyan, harmadnapon viszont kimászott a sírból. De nem kezdte ám harapdálni az embereket, se nem huhogott, hanem cuki dolgokat mondott a szeretetről”. A szkeptikus vallásoktatás eme pontján a tanárnak meg kellene jegyeznie, hogy „hasonló eseményt egyébként a tudomány nem ismer, Jézuson kívül még senki sem támadt fel, videobizonyíték nincs, így aztán annak esélye, hogy ez igaz, gyakorlatilag nulla”. Feladat a munkafüzetbe: „ Szerinted hogyan ment Jézus az égbe? Hátirakétával? Sapkába rejtett helikopterrel? Rénszarvasszánon? Rajzold le!”

Mivel a jelenlegi kormány értelemszerűen nem a szkeptikus vallásoktatást favorizálja, a liberálisok már gondolatrendőrségről vizionálnak. A heti egy hittanórától féltik a felnövekvő generáció fogékony elméjét, és az erkölcstantól, akkor, amikor azt halljuk, hogy az általános iskolások többsége próbálta már az alkoholt, a cigarettát, a drogokat és a szexet, terjed közöttük a fizikai erőszak és egymás megszégyenítése, s olyan celebek lépnek eléjük olykor, akiket mi a macskánk elé sem állítanánk jó szívvel példaképül.

A heti egy hittan- vagy erkölcstanóra nem fogja egyszeriben jobbá tenni a világot, de nagy veszélyeket aligha rejt. Hasznos lett volna egy bizonyos volt miniszterelnök, azaz Gyurcsány Ferenc számára is, aki, mint tudjuk tőle, „egy darabig” rendszeresen bérmálkozott.

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 138

Hozzászólások:

A genetikusan felettvalók számára az erkölcsös élet bűn. Zavarja az érdekeiket, mely a Földi Paradicsom megteremtésének nélkülözhetetlen munkaeszköze. Az alázatos szeretet elfogadhatatlan, mert lealacsonyit. És ebben ők, a látszatistenek mindentudó béresei halálbiztosak.

Te szerencsetlen, OPNI-szokeveny..! Mondj mar egyetlen peldat--Jezuson kivul--az "alazatos szeretet"-rol..!!!! Nem nagyon megy..? Ulj le, 1-es.!

A két tantárgy valóban agymosás. Ellenzőik nem tévednek, félelmük jogos. Mert mivé lenne a világ, ha azt a sok mocskot kimosnák az agyakból, amit fáradságos munkával évtizedeken át töltöttek, töltenek beléjük. Milyen szánalmas ez a kórus, ami a gyermekek erkölcsi nevelése ellen zúg. Mi jöhet ez után? Majd tüntetnek, hogy miféle tanítás az, hogy ne lopj, ne ölj? Majd az egyén eldönti, melyik utat választja, ne befolyásolják ebben holmi erkölcsi maszlaggal. Valóban két ország van, együtt kell élnünk ezzel a díszes társasággal, csak nem engedhetjük többet, hogy az ő szavuk legyen a döntő. Miféle többséget remélnek azoktól, akik amiatt állnak melléjük, hogy az ő gyerekeiket ugyan ne oktassák semmi szépre jóra?

Nekem ehhez nincs hozzátennivalóm!Minden szavával egyetértek!S egyben szomorú is vagyok,hogy ezért szólni kell, hogy ez nem természetes!Már idáig jutottunk?Ilyen nagy a baj?Mert ugy tünik számomra,hogy nem marad más,mint az erő nyelvén rendezni a dolgokat!Fidesz-KDNP a még 2/3-ad, lehetővé tenné az az erő alkalmazását!Most már, ez nem demokrácia és erkölcs kérdése!Ha csak igy lehet megoldani, akkor RAJTA!

Az erkölcstan bevezetését csak támogatni tudom elsősorban a cikk szerzőjének,aztán a magyar politikai elitnek.Ha ránézek egy Zsiga Marcell nevű fiatalemberre és más kormánypárti politikusokra,akkor azonban az erkölcsi nevelés totális kudarcát látom.Kedves János az "erő nyelve" ilyenkor valóban hasznos.A fideszes politikusok máshoz nem is értenek.A mezei polgároktól persze elvárják a hazaszerető,a becsületesen adózó ember szerepét.És újabban már az is erkölcs kérdése lesz,hogy hova húzzuk be az "x" jelet a választáskor.Akkor én -Önnel ellentétben -inkább erkölcstelen leszek.Igaz az "erő alkalmazása" nem kizárt ilyen esetben a kormány részéről.Ezért lesz fontos 2014-ben elküldeni Orbánt és kormányát.

Kedves Zsolt!Számomra ez nem politika kérdése,hovatartozás kérdése!Ez a meggyőződésem!Az erkölcsre igenis nevelni kell , már gyerekkortól,és sajnos azt követően felnőttkorban is, mert nagyon sok a rászoruló!Sajnos már a családban sem kapják meg a gyerekek a jó példát!És mindegy,hogy jobb vagy baloldalról van szó!E bből Zsolt ne csináljunk politikát!Tudom, mindkét oldal,az egész társadalom rászorulna!Most az erő "nyelvén" nem úgy és azt értettem amire utal,vagy gondol!Azt pedig itt ne vitassuk--mert számomra értelmezhetetlen--hogy erkölcsi kérdés legyen e az X-elés.Az politikai meggyőződés kérdése!Az erő jelen esetben tehát a parlamenti többség, én még vitát sem nyitnák ebben a kérdésben.Végül csak megjegyezném, az 50-es évek elején én még az iskolában tanulhattam,mert még a kommunista rendszer is szükségesnek tartotta!

Tisztelt János!Tudja én a fideszesek és jobbikosok szemében hazaáruló és erkölcstelen vagyok.Még Kisz-tag is voltam,a pártba azonban már nem vettek fel mondván:oda csak a dolgozó nép legjobb fiait veszik fel, és azt ki kell érdemelni.Nos ami nekem nem sikerült, abban sikeres volt Hofmann Rózsa,Bíró Zoltán,Bogár László vagy éppen Matolcsy György. Igen ezek az egykori Mszmp-tagok papolnak most a keresztény erkölcsről és arról,hogy milyen veszélyeket rejt a komcsi és liberális világfelfogás.Ilyenkor sajnálom,hogy nem lettem tagja annak a közel 800 ezer embernek,akik beléptek a Pártba.Akkor közelről láttam volna hogyan gondolkodnak.De hát én csak egy, a pártállamból itt maradt csökevény vagyok.A nagyobbik baj az,hogy pártunk ,kormányunk is ilyen csökevényekből áll.Egykori komcsikból soha nem lesz demokratikus szalonna.

Jaj, dehogynem, hiszen írva vagyon: "Jobb egy megtért bárány, mint száz igaz hívő!" Bizony, bizony aki megismerve a másik oldalt is hitelesebb, mint aki nem tudja! Egyébként is! A mai, végletekig megosztott társadalmunkban, aki tőlünk áll át a másik oldalra az áruló, aki pedig túlról jön hozzánk az felismerte a helyes és egyedül üdvözítő utat! (hogyan lehet jelezni, hogy meglehetősen gúnyosra fogtam a figurát?)

ez a dolog nem arrol szol, hogy a gyereket szepre es jora oktassak vagy ne. ha itt leragadtal, akkor sajna keves vagy a tema megvitatasahoz.

Azt én is tudom, hogy ez csak egy újabb seprűnyél lenne a küllők közé, csak szerintem kicsit nagyobb körültekintés kellene, hogy éppen mibe próbálnak belekötni. Azt gondolják, hogy a vidék Magyarországa a homlokára csap és és azt mondja, nehogy már erkölcsre tanítsák ezt a mai intelligens, sokoldalúan művelt, humanizmustól kicsattanó ifjúságot. Le a Fidesszel!
Természetesen Te pontosan tudod miről szól a dolog és meg tudod ítélni, hogy ki alkalmas a téma megvitatására és ki nem. Irigyellek ezért. :)

A videk Magyarorszaga, ahol az emberek beleegyezese nelkul atadjak az iskolakat az egyhazaknak? Erre gondolsz?

Ahol az a szulo, aki nem akarja az egyhazak butasagara tanitani a gyereket, az kenytelen masik varosba hordani? Ahol a vallas irant nem elkotelezett tanarokat kirugjak?

Most látom, tényleg nem vagyok képes Veled megvitatni ezt a témát. :)

A Süddeutsche Zeitungban nincs fórum rovat?
Szerintem ott lenne alkalmasabb vitapartner nálam. :))

Ez Magyarország.
Szégyen és gyalázat,hogy mit akarnak vele művelni a kereszténység gyűlölői és kiszolgálóik.
Elég volt!Nem szabad engedni ennek a befolyásnak,okoztak már elég kárt és a jövőnket nem adjuk!
Ha nem tévedek keresztény országban élek.

de, tevedsz. Magyarorszag a kereszteny kulturkor resze, de nem kereszteny orszag, mert az allam es az egyhaz mar nehany szaz eve el van valasztva egymastol, masreszt valodi kereszteny nagyon keves van az orszagban. Hanyan jarnak templomba?

Egyebkent nekem semmi bajom a valaszthato hit- vagy erkolcstannal. Nem art az a gyerekeknek. Bar inkabb hivnam az erkolcstant etikanak, talan az jobban kifejezne a lenyeget, igaz rokonertelmu kifejezesek.

En csak azt nem hiszem, hogy ez barmit is megvaltoztatna, es megmosolyogtatonak latom a kormanyoldal csodavarasat ezugyben.

Magyarország egy keresztény ország!!
Ezt próbálták és próbálják tagadni a balliberális oldalon, de ettől a dolog nem változik.
Vegyük számba az ünnepeket!
Január 1. A keresztény időszámítás szerinti Újév.
Húsvét.
Pünkösd.
Augusztus 20. A keresztény állam alapítójának ünnepe.
Halottak napja.
Karácsony.
A többi - március 15., október 23. - a magyar függetlenség ünnepei.
De például a névnapok a keresztény szentek emléknapjai, amit nálunk szokás megünnepelni, vagy Szent Miklós napja (Mikulás).
Ezektől keresztény ország a miénk, függetlenül attól, hogy mennyien tagjai valamelyik egyháznak.
A balliberális csürhe próbálkozik olyanokkal, mint "keresztény gyökerű" és hasonló ökörségek. Ezek ugyanolyan olyan halva született próbálkozások, mint a "télapó" és a "fenyőünnep".

tevedni meltoztatol.

Ezek pontosan azt jelentik, hogy az orszag a kereszteny kulturkor resze, semmi tobbet.

Kereszteny akkor lenne az egesz orszag, ha a tobbseg hinne abban amit a keresztenyseg tanit, es magara nezve kotelezonek fogadna el a kereszteny egyhazak hivekre kirott szabalyait.

Ez teljesen egyertelmuen nem igy van. Az emberek nem jarnak templomba, nem imadkoznak, nagy reszuk meg csak nem is hisz istenben, vagy csak a "maguk modjan".

Egyuttelnek hazassag nelkul, sot gyerekuk is szuletik hazassagon kivul, vedekeznek a nem kivant terhesseg ellen, es nemi eletet elnek pusztan elvezeti celbol.

Es nagyon nem akarjak, hogy a Semjen Zsolt felek szabjak meg nekik hogyan kell es szabad elni.

Ez az alapja a vallasoktatassal szembeni ellenallasnak. Nem akarjak hogy egy bigott, kozepkori, belterjes szervezet mondja meg nekik hogyan eljek az eletuket.

Shadowbull..Nalad a pont.. ;)

Ved be a gyogyszereidet igyal ra kannasbort es imadkozzal biztos jobb lesz a kozerzeted

107 év börtönbüntetésre itélték ezt a mocskot !
Kacav miniszterelnök pedig 7 éves fegyházbüntetését tölti, mivel a titkárnőjét megerőszakolta..
D. Strauss Kahn (IMF) még az unokahugát is meg akarta erőszakolni, a sok szobalány mellett.
Egy izraeli katona, pedig egy 9 éves palesztin kislányba lőtte a géppisztoly teljes tárát..
Mondjátok, miféle sátánfajzattal állunk itt szemben?

Ausztriában több mint 30 évig a szocialisták voltak hatalmon, mégis volt, most is van vallás (Religion) tantárgy a középiskolákban. A kereszt minden osztályteremben ott van. Az ateisták nem verik a nyálukat, legfeljebb nem járatják a gyereküket vallásoktatásra. Ezt megtehetik.

Nemetorszagban is van valaszthato vallasoktatas vagy etika. A lanyom etikara jar. De peldaul katolikus ovodaba jart korabban.

107 év börtönbüntetésre itélték ezt a mocskot !
Kacav miniszterelnök pedig 7 éves fegyházbüntetését tölti, mivel a titkárnőjét megerőszakolta..
D. Strauss Kahn (IMF) még az unokahugát is meg akarta erőszakolni, a sok szobalány mellett.
Egy izraeli katona, pedig egy 9 éves palesztin kislányba lőtte a géppisztoly teljes tárát..
Mondjátok, miféle sátánfajzattal állunk itt szemben?

Nehéz kvízkérdést tett Fel Tóthawárpád: hogyan került Krisztus a mennybe. Én felteszek egy könnyebbet. Hogyan került Tóthawárpád a latrinagödörbe pancsikálni az anyagban? Válasz: Már ott is született.

Erkölcstan ? Politikai, egyházi, szektai, vagy mi ?
A gyerekem óvodás korában járt hittanra. Egyszer sírva jött haza, hogy nem vagyunk a szülei. Nem értettem, hogy férhet ennyi hülyeség egy csuhásba ! Miféle erkölcs vezérli azt a barmot hittant oktatni, ha a gyerektől rögtön azokat az embereket tagadja meg akik, bármelyik gyerek, számára a legfontosabbak - az anyját, apját.

hazudsz

k-géza ! Mit tudsz még ?

No, én is jártam hittanra, de ilyenről nem volt szó.
Kamuzásban viszont jó vagy, egy hozzád hasonló bugris vevő is lehet rá.

A jelzőid tökéletesen kifejezik a lényedet !

Azt mondja az agymosott: Jé, te különbséget tudsz tenni jó és rossz, helyes és helytelen, erkölcsös és erkölcstelen, etikus és etikátlan között és ráadásul még olyan "avitt" nézeteid vannak, hogy ne lopj, ne ölj, ne hazudj, stb., hisz' akkor te agymosott vagy. Itt tartunk. Amilyen gyenge, ugyanolyan aljas próbálkozás ez az anarcholiberalizmus és prókátorai részéről.

Izigvérig! Nálatok sem esett az alma messze a fájától!

rúdugró !
Az erkölcseidet villogtatod ? Vagy, miről írtál ?

A hátborzongató az ún. liberálisok világképében (akik valójában hazug, gyűlöletgerjesztő rasszista kirekesztők) az, hogy valójában ők sem erkölcsnélküliek: az ő erkölcseik egész egyszerűen a másként gondolkozók kigúnyolása, pocskondiázása, sőt kirekesztése mindenféle szempontból. Az ők erkölcsük a political correctness, és aki nem ugyanazzal az állásponttal rendelkezik, azt kiirtanák vagy legalábbis alapos agymosásban részesítenék.

erkolcsosseg nem egyenlo keresztenyseg.

csak hogy tudd.

Ebben a sok roszban az a jo, hogy fogynak a kamposok!!!
Vandorolnak ki Becsbe, usaba meg kanadaba. Mar 10ezerrel kevesebben vannak nalunk mint tavaly ilyenkor.
Hat ez jo! Nagyon jo!
Mert kamposok az egyetlen fertozo metelyes rakos daganat az orszag hatan!!!!!

Értékes törvényekkel lehet szabályozni életünk. együttélésünk minőségét. Ez a célja minden törvénynek. Vannak olyan szabályok, mondhatni íratlan törvények, amik az erkölcs kategóriájába tartoznak. Akkor amikor ezek az íratlan szabályok már nem magától értendőek, akkor ezeket le kell írni. Mostanában olvastam egy távolsági buszon egy feliratot: Intelligens ember nem szemetel, a többieknek meg tilos!
Valahogy ilyen elvek szerint kellene törvényeket hozni! Hiányolom az új büntetőtörvényekből például az esküszegés minősítését. Mert aki esküt, azaz ünnepélyes ígéretet, tesz a társadalom előtt, és ezt az ígéretét nem tartja meg, az méltatlanná válik a társadalom bizalmára. Ki adna kölcsön olyan embernek, aki az előző kölcsönt nem fizette vissza az ígért határidőre? Van még tehát dolga az Országgyűlésnek. Le kell írni azokat a szabályokat, amik erkölcsiek lennének, de ma már sokan nem tartják meg.

Mint ahogy az sem egyenlő a kereszténységgel, hogy templomba kötelező járni, különben nem vagy keresztény. A hit nem templomfüggő, a keresztényi cselekedet sem a pap áldásától válik azzá. A kereszténység ma nem olyan dogmákat jelent, hogy csak házasságban lehet szexuális életet élni, gyermekeket nevelni. A kereszténység (szeretet, bizonyos értelemben alázat) vagy belülről, a lélekből fakad, mert a szülők erős példája plántája belé, vagy esetleg későbbi, tapasztalatokon alapuló felismerésből. És ha az erkölcsösség nem is egyenlő a kereszténységgel, mindenesetre egy lépcsőfoka az oda vezető úton.

Lathatoan te is sajatosan ertelmezed a keresztenyseg szabalyait, pedig azok teljesen egyertelmuek. Igy te sem szamitasz keresztenynek.

"A kereszténység ma nem olyan dogmákat jelent, hogy csak házasságban lehet szexuális életet élni, gyermekeket nevelni."

Ebben a temaban ajanlom kerdezd meg a papok velemenyet. Erdekes lehet a papai allasfoglalas a gumiovszer hasznalataval kapcsolatban is.

A hivatásos rettegők joggal félhetnek.Ha felnőnek olyan emberek,akiknek VAN erkölcsi tartásuk,alapjuk stb.,AKKOR őket nem lehet manipulálni. Egy természettudományban jártas embert nem lehet megvezetni áltudományos marhaságokkal. Ugyan ez van erkölcsi vonalon is. ( és az erkölcsi,emberi TÖRVÉNYEK ugyanúgy örök érvényűek,mint a fizika törvényei )

perszepersze. heti egy oratol majd mindenki erkolcsosse valik..

Annyira tipikus fideszdroid vagy, aki azt hiszi hogy minden problemara van egyszavas megoldas.

Az erkolcstan az iskolaban xart se er ha a csaladi hatter nem olyan amilyen.

A stílusodat elnézve te valóban elég terhelt családból származol. Talán ha a délutáni füvezés helyett erkölcs vagy hittanoktatásra jártál volna, több értelem szorult volna beléd.
Ha jól értem egyébként te azt javaslod - mivel a heti egy óra kevés szerinted - hogy minden nap legen egy óra?

En ezt az egesz felhajtast egy alszent, kepmutato dolognak tartom. Majd pont a Fidesz fog erkolcstan oktatast bevezetni...

Es pont az egyhaz akarja majd a gyerekeket szepre es jora nevelni....

Ugyan. Hipokrita banda.

Mondom ezt ugy, hogy ONMAGABAN a hitoktatassal es/vagy erkolcstannal semmi bajom nincs abban az esetben, ha valakit semmifele hatranyos megkulonboztetes nem erhet amiatt, mert meggyozodese miatt az egyiket vagy a masikat valasztja.

Isten nem valamiféle uralkodó, aki a felhők tetején ül aranytrónuson s onnan ítélkezik emberi mértékkel.Isten törvény. A szeretet és jóság törvénye. Az örökkévalóság törvénye. Az élet törvénye. Az igazság, az összhang, a szépség ... a mindeneket összefogó és egybekapcsoló nagy együttműködés
törvénye, melynek összhangjában az óriás
naprendszerek éppen olyan fontosak, mint a
legapróbb porszem. (Részlet a fasiszta Wass Albert Szőlőhegyi beszédéből)

az Úr kiveszi belőle, amire szüksége van, ami meg visszaesik a földre, arról majd hű szolgái átvállalják Uruktól a gondoskodás terhét.
Huszonnégy év – majd negyedszázad telt el a rendszerváltás óta, majd valaki bizonyára kiszámolja, hogy mennyi pénz áramlott ez idő alatt az Ökumenikus Zárt Részvénytársaságba, az pedig, hogy a tagszervezetek mit is adnak ennek fejében az országnak, minden nap kiderül.
Természetesen vannak olyan kisegyházak, melyek áldozatos munkájukkal kiérdemlik még az ateisták hálás elismerését is, de érdekes módon a legszegényebb falvakban, nemigen lehet a nagy egyházak képviselőivel találkozni, és nem az Internacionalista Katolikus Egyház Magyar Tagozata vagy új nczi református püspökök osztanak a rászorulóknak meleg ételt a Corvin előtt

Rákerestem az "Ökumenikus Zárt Részvénytársaságra". Ilyen nem is létezik, csak a te betege elmédben. Amúgy "érdekes" logika, hogy a többnyire biznisz-egyházakat hozod fel ellenpéldának...
Amikor azt írod, hogy "a legszegényebb falvakban, nemigen lehet a nagy egyházak képviselőivel találkozni", azzal csak bevallód, hogy életedben nem voltál még a VI-VIII. kerületen kívül.

Az enyémet is használják!

Az enyémet is használják, pedig mindig megváltoztatom! Talán az a baj, hogy hülye vagyok és nem tudok más stílusban írni, állandóan gyalázom a magyarokat.

HAZUDIK a cikk iroja..!!! CSAK a parttagok nem jarhattak hittanra...A szuleim es en is jarhattam teljesen legalisan, senkit nem erdekelt..meg bermalkozni is lehetett, tele voltak a templomok es senki az eg vilagon nem probalta akadalyozni..Miert kell hazudozni az elmult rendszerrol..?? Ha kulfoldieknek hazudoznak az rendben van, de olyanoknak akik itt eltek..?! Mi ertelme ennek..??

Te hazudsz.
Nagybátyámról valahogy tudták, és nem vették fel főiskolára, egyetemre. Később én is titokban jártam. Megakadályozni persze nem is próbálták. (hogy gondolod? kordon a templom körül, vagy mi?)

a felesegem is jart, soha semmi gondja nem volt belole, a kutya nem foglalkozott vele.

Igaz ez mar a kora 80as evekben volt, es videken. Korabban es Budapesten meg a nagyobb varosokban valoszinuleg mas volt a helyzet.

De az igaz, hogy leginkabb azokkal foglalkoztak, akik parttagok voltak, esetleg rendorok, katonak...

Az erkolcs-oktatassal egyetertek..

Oldalak