Eltörölt családjogi passzusok

A A A
Az AB szerint a törvényes öröklés rendjének egyértelműnek kell lennie

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság (AB) a családvédelmi törvény egyes, az öröklési szabályokkal, valamint a család fogalmával összefüggő rendelkezéseit.

Az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére elvégezte a tavaly elfogadott családjogi törvény egyes passzusainak vizsgálatát az AB, amely tegnap kihirdette határozatát. Az AB osztotta Szabó Máté ombudsman álláspontját, amely szerint a törvénynek a család fogalmára, valamint az öröklési szabályokra vonatkozó pontjai diszkriminatívak. A testület alaptörvény-ellenesnek ítélte a rendelkezéseket, ezért megsemmisítette őket.

Az indoklás szerint a családjogi törvény túlságosan szűkre szabta a család fogalmát, amikor azt egy férfi és egy nő házasságára, az egyenes ági rokoni kapcsolatra vagy családba befogadó, gyámságra épülő kapcsolatrendszerként határozta meg. Az öröklési szabályokkal kapcsolatban az AB kimondta, hogy a törvényes öröklés rendjének egyértelműnek kell lennie. A vizsgált rendelkezések viszont olyan mértékben mondanak ellen a polgári törvénykönyvben rögzítetteknek, hogy az jogalkalmazói jogértelmezéssel már nem oldható fel, így sértik a jogbiztonságot.

A KDNP tudomásul vette az AB határozatát, ám Harrach Péter frakcióvezető sajtótájékoztatóján jelezte, pártja határozottan és erőteljesen szeretné megvédeni a házasság és a család intézményét, és azt vallja, mindenféle fellazítás társadalomellenes cselekmény. Az öröklésre vonatkozó passzusok megsemmisítéséről azt mondta, ezek az új Ptk. elfogadásával rendeződni fognak, és nem lesz ellentmondás az egyes rendelkezések között.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője közölte: az AB asztalán több olyan fontos téma is fekszik, amelyről a közeljövőben döntés várható. „Egyben fogjuk várni ezeket a döntéseket”, és amint megszületnek, a Fidesz tájékoztatja a nyilvánosságot arról, milyen lépéseket tervez velük kapcsolatban – szögezte le Rogán. Szabó Máté értékelése szerint az AB nagy jelentőségű és előremutató határozatot hozott, amellyel megmutatta, hogy az alaptörvény segítségével hatékonyan lehet korrigálni a törvényhozás döntéseit.

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 2

Hozzászólások:

Minden normális és egészséges helyen a család egy férfi egy nő és a gyerekekből áll. Kívánom annak az alkotmánybírónak, aki ezt nem így gondolja, hogy gyermekét egy szép, nagy, szakállas idegen férfi világosítsa fel.

Nem hinném, hogy a normális meg az egészséges fogalmát Harrach Péter, Semjén Zsolt vagy akár Birinni gusztusa határozná meg.
Azt még véletlenül sem mondta az AB, hogy ezentúl tilos házasodni, csak azt hogy egy gyermeket sem érhet hátrány amiatt mert a szülei nem házasságban nevelik, ez szerintem teljesen elfogadható a 21.században, miközben magam is hagyományos családmodellben élek.