Éles belső kritikát kapott Mesterházy

A A A
Értesüléseink szerint több nagy öreg, Szekeres Imre, Lendvai Ildikó és Kovács László is hiányolta a jelenlegi pártelnök lemondását
Önkritikát gyakorolt az MSZP zárt választmányi ülésén Mesterházy Attila pártelnök, lemondásának elmaradását felvetették ugyan, de a távozása komolyan nem merült fel az uniós és az önkormányzati választások előtt. Tisztújítás csak az ősszel várható.

Mesterházy Attila megérkezik a választmányi ülésre. Nem mond le, sőt az ősszel újra indul a választásokon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Mesterházy Attila megérkezik a választmányi ülésre. Nem mond le, sőt az ősszel újra indul a választásokon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A szombati zárt választmányi ülés forgatókönyve szerint a pártelnök elemzésével nyitott az MSZP-gyűlés. Mesterházy Attila elnök a vereség okaiként a már korábban ismertetett elemeket sorolta fel. Eszerint az új választási rendszer a Fidesznek kedvezett, nem vették fel a kesztyűt a Jobbikkal, valamint vidéken, főleg a kisvárosokban és a falvakban gyenge a szervezettségük. De a pártelnök később, a vitában felvetette, hogy az MSZP megújulása egyben rendpártiságban is megjelenne, és mostantól a Jobbik az MSZP ellenfele.

A rendpártiság vállalását többen is felháborítónak tartották, hiszen szerintük az idegen a szociáldemokráciától. Mesterházy arról is szólt, hogy az uniós választáson önállóan indulnak, míg az ősszel az önkormányzati megméretésen csak a fővárosi közgyűlési jelöltekről, a főpolgármester-jelöltről szeretnének megegyezni a szövetségeseikkel, egyébként a helyi szervezetekre bízzák a megállapodásokat.

Szekeres Imre egykori honvédelmi miniszter, aki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei egyéni választókerületében csak a harmadik helyen végzett, ugyanarról beszélt a zárt ülésen, amit az ülés előtt elmondott a médiának. Szerinte vasárnap este megvolt az a lélektani pillanat, amikor Mesterházy és az elnökség felajánlhatta volna lemondását. Értesüléseink szerint Szekeres mellett Lendvai Ildikó és Kovács László is Mesterházy lemondásának elmaradását vetette fel, de korábban a pártelnökhöz közel álló Braun Róbert (volt SZDSZ-es kabinetfőnök) is kikelt ellene. Az Origo.hu szerint Braun azt mondta, felhívta őt az elnök, és megfenyegette, ne merje kritizálni őt. Fetser János orosházi elnök egyenesen azt mondta Mesterházynak, hogy alkalmatlan a posztjára. Többen azt vetették a pártelnök szemére, a szervezet túl centralizált, és az új frakció tagjait Mesterházy a saját lekötelezettjeiből állította össze.

Hiller István volt pártelnök, egykori miniszter arról szólt, hogy a vidéki, volt támogatóik közül sokan a Jobbikra szavaztak. Ezt meg kell érteni a pártban, és válaszokat kell tudni adni a vidéki emberek szegénységének megoldására és a közbiztonság megerősítésére is.

Nem vonultak vissza a Mesterházy­hoz közel állók sem. Harangozó Tamás állítólag számon kérte Kovács Lászlón a külpolitikai program hiányát, s a „régieket” azért kritizálta: hiteltelen, hogy pont ők követelik a változtatást a fiatal elnökségen. Végül abban egyetértés látszott kirajzolódni, most nincs szükség tisztújításra, azt csak az önkormányzati választás után kell megejteni. Ezen újra elindul az elnöki posztért Mesterházy Attila. Botka László választmányi elnök arról beszélt, hogy május végén, az uniós választás után tartanak még egy kiértékelő ülést.

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 2

Hozzászólások:

Lendvai Ildikó,és Kovács László erőltették Gyurcsány bevételét. Borítékolható volt, szavazatot nem fog hozni. Bajnai, Bokros szintén nem hozott szavazatot. Mindezek után milyen jogon hibáztatják Mesterházyt???

Mszp-seknek nemigen van joguk hibáztatni, de ettől függetlenül alkalmatlan a párt és az ország vezetésére is.
Az elmúlt fél évben teljesen lejáratta magát. Ebből már nem fog tudni kikecmeregni!