A magyar nemzet bankja

A A A
Matolcsy György jegybankelnöki kinevezésével új korszak kezdődhet a Magyar Nemzeti Bank történetében. Mindenki által ismert közhely már, hogy az MNB-vel „csak” annyi a probléma, hogy nem magyar, nem nemzeti és nem bank, úgy egyébként minden „rendben” van.

A 18. század végén lezárultak azok az átalakulások, amelyek nyomán a kialakuló modern pénzrendszer teljes mértékben egyetlen kézbe került. Ez az „egyetlen kéz” nemcsak azért nem nevezhető meg, mert ez összeesküvéselmélet-gyártásnak minősülne, hanem azért sem, mert valóságos működését szinte lehetetlen pontosan feltárni. Az „ancien régime” brutális szétzúzására irányuló, francia forradalom nevű terrorakció-sorozatra többek között éppen azért volt szükség, hogy látványosan megsemmisüljön a régi rend, vagyis amikor a szuverén nemzetállam még valóban képes szuverén pénzpolitikát folytatni. A napóleoni háborúk lezárulásával végleg ennek a láthatatlan „szuperstruktúrának” a rendelkezése alá került a pénzteremtés, a pénzkibocsátás kizárólagos joga. Ezért mondhatta a Rothschild család feje 1811-ben, hogyha kezemben a pénzkibocsátás joga, nem érdekel, hogy kik hozzák a törvényeket. Ami azért igen elgondolkodtató, mert miközben az elmúlt kétszáz évben egyre helytállóbbá vált ez a megállapítás, ugyanez a kétszáz év volt az, amelyben a Nyugat büszkén felépítette a demokrácia egész grandiózus intézményrendszerét. Márpedig a Rothschild családot emlékezetünk szerint senki nem választotta, és senki nem ellenőrzi, így, ha ők a törvényhozók feletti térben léteznek és fejtik ki tevékenységüket, akkor ez azt jelenti, hogy diktatúrát gyakorolnak.

A jegybankok – így a Magyar Nemzeti Bank is – csupán arra szolgálnak, hogy a világot kezében tartó, „nem létező” szuperstruktúra a közvetítésükkel gyakorolja globális hatalmát. Vagyis az MNB nem a magyar nemzet stratégiai érdekeit próbálja megjeleníteni abban a globális pénzhatalmi térben, amely – épp ellenkezőleg – hazánk lakosságát csak eszközül használja anyagi újratermelési folyamatainak az ellenőrzésére, és folyamatos megcsapolására. És persze ebből következik az is, hogy a magyar forint valójában nem magyar fizetési eszköz, mert kibocsátásáról nem a magyar emberek döntenek, hanem a globális szuperstruktúra, amely eleve adósságként „hozza világra” az újabb és újabb pénztömegeket.

Amit magyar forintnak látunk, az csupán a globális pénzhatalmi rendszernek a Magyarországon forgalomban tartott pénzneme. Megtehetnénk persze, hogy a saját nemzetstratégiai céljainknak rendelnénk alá ezt a pénzt, tehát „visszavennénk” a nemzeti valutánk feletti (ön)rendelkezést, de akkor a menetrendszerű megtorlást aligha kerülhetnénk el. Éppen ennek a visszavételnek a megakadályozása érdekében van szükség a nemzeti bank sokat emlegetett függetlenségére, ami értelemszerűen azt jelenti, hogy a magyar nemzettől független. És akkor tegyük fel a kérést: most mi változik majd? Mivel eddig mindig engedelmes, kollaboráns „globalokraták” vezették az MNB-t, nincs arra vonatkozó előzetes tapasztalatunk, hogy lehetséges-e a gyökeres fordulat.

Az elmúlt néhány év „forradalom és szabadságharca” azzal a tanulsággal szolgál, hogy a háborúnak mindig az ultima rációnak kell lennie. Egy háborúban ugyanis a győztes is veszít, nem is keveset. Mindent meg kell hát tenni annak érdekében, hogy békés egyezkedéssel szülessen újfajta kapcsolati rendszer a most már a magyar nemzet érdekeit képviselni kívánó MNB és a globális pénzhatalmi rendszer között.
Ha a szuverén nemzetállam pénzkibocsátási jogának teljes visszavétele rövid távon nem is látszik járható útnak, de legalább a stratégiai manőverezés lehetősége megnyílhatna két területen is. Az egyik a devizatartalékok, a másik pedig az úgynevezett nyílt piaci műveletek ügye. A devizatartalék fő funkciója az, hogy a jegybanknak legyen elég fedezete ahhoz, hogy a spekulatív támadásokat visszaverje. A spekulatív támadások ugyanis legtöbbször igen rövid időre koncentrálnak igen nagy összegeket, hogy bedöntsenek egy nemzetgazdaságot. Abban bíznak, hogy a mesterségesen keltett hisztéria gyorsan önjáróvá válik, amire szükségük is van, mert a spekulatív folyamat egyébként gyorsan kifulladna. Éppen ezért van szükség arra, hogy a jegybank gyorsan és határozottan cselekedjen, és a devizatartalék mozgósításával még az előtt hatástalanítsa a spekulatív támadás időzített szerkezetét, mielőtt a hisztéria önjáróvá válhatna.

Az eddigi jegybanki vezetés ezt az evidenciát kategorikusan tagadta, noha a jegybankok alkalmazzák szerte a világon. Hamis érveik mögött felsejlik a törekvés, hogy a magas devizatartalék valóságos funkciója inkább az lehet, hogy a spekulatív forró tőkének a frissen szerzett zsákmánnyal a gyors kiáramlását elősegítse, vagyis, hogy komfortos feltételeket biztosítson az ország erőforrásainak kiszívásához. Ha nem is ilyen gyorsan, de változásokat kellene elérni a nyílt piaci műveletekben, vagyis, hogy a jegybank állampapír-vásárlását semmi ne gátolja. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy az MNB közvetlenül is finanszírozhatja az államadósságot, ha állampapírt vásárol. Bár a nyugati jegybankok ezt a napi rutin szintjén művelik, az eddigi MNB-vezetés ezt is kategorikusan ellenezte. „Hosszú menetelés” vár az új elnökre az úton, amelyen az MNB lassan a magyar nemzet bankja lehet.

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 48

Hozzászólások:

Három dolgot tetszik elfelejteni, T. Professzor úr! Egyrészt, tök mindegy, mit kavar egy ország a ,,pénzeivel", amely gyakorlatilag nem termel, nem tanul és nem tanít, nem gyarapodik. Másrészt az a lé, amelyről értekezni tetszik (akár forint, akár más) gyakorlatilag nem létezik (legalábbis nem azon a vásárlóerőn, amelyet elképzelnénk). Harmadrészt: globális társadalmunkat alkotó egyedek minimális fékentartása se valósítható meg pénzrendszer nélkül, amely fékentartás során természetesen történnek erőfeszítések az egyefejlődés befolyásolására (demokrácia, emancipáció stb.), ez a folyamat azonban igen-igen lassú, s alapvető tévedések miatt nem is igazán hatékony. Magyarán fölösleges idő- és energiapazarlás ezen rugózni. Dolgozni kellene.

Abban nem értek egyet Bogár úrral, hogy a spekulatív folyamatok gyorsan kifulladnak. Az MNB valutatartaléka szerintem mindössze annyi, mint amennyi pénzzel a Rotschild család bármely tagja mondjuk nyaralni indul. Kilóra megvesznek, sőt, grammra... Ott a források kifogyhatatlanok, éppen ezért én az MNB-vel ilyen egyoldalú háborúba nem mennék. Az ügyes lavírozgatás és szövetséges gyűjtés - ez lehet a járható út. Nagyon nagy a tét. Matolcsy urat féltem, mert az MNB esetében sokkal gyorsabb és látványosabb reakciók, tünetek várhatóak, mint egy ország gazdasági irányításának esetében. Utóbbiban éves szinten lehet a reakciókat mérlegelni, az MNB napok alatt összeomolhat. Matolcsy úr egy hatalmas óceánjáróból átült egy kajakba, kb. ez a két rendszer mozgása, reakcióideje között a különbség. Nagyon gyorsnak és ébernek kell lennie, a legkisebb rezdülést is komolyan véve. Sok sikert!

Amúgy meg: egy ilyen adó-, közigazgatási, bűnüldözési, erkölcsi, általában véve teljesen lepusztult (illetve nem kiépült) termelőrendszerrel rendelkező gazdaságba egyetlen árva petákot se érdemes berakni. Jöjjön az akár a devizatartalékból, akár az EU kasszájából. Vicc az egész. Nagyon rossz vicc, ámde úgy látszik, így kell ennek lennie.

Csinálhatna a magyar állam a forint alá egy olyan garanciát, hogy bármikor ad pl: 40000-Ft-ért 1 tonna gabonát, de csak a minimum 15 éve már magyar állampolgárnak. Ezzel a forint lenne a világ egyetlen belső értékkel bíró pénze, de nem a spekulánsoknak. Ezzel lehetne legjobban biztosítani az értékállóságát. Ha valaki igen sokat akarna átváltani, úgysem
tudná tárolni. Az ország az éves szükséglet többszörösét tudja megtermelni. A jegybank meg gabonában is tartalékolhat , ezzel is segíti a felvásárlást.
Jelenleg akkora a jegybank devizatartaléka amin, mind a 10 millió állampolgárnak 26000kg gabonát lehetne venni.
Ebből durván 4 évig lehetne egyszerűen megélni.
És még sincs semmi garancia arra, hogy a pénzünk jövőre is annyit ér mint ma, milyen pénzrendszer ez?

Korrigálnám az előző hozzászólásomat:
Átszámoltam újra, a 38,9 milliárd eurós devizatartalékot, 290 Ft árfolyam, 40000Ft/tonna gabonaár, 10 millió lakos mellett 28000kg/fő gabonát lehetne belőle tartalékolni. Ez 1500kg/év/fő gabonafogyasztással (100 kg hús előállítás gabonaszükségletét is tartalmazza) több mint 18 évre biztosítaná minden egyes állampolgár élelmezését.

Ha megkérdezném öregapámat:- Van 18 évre elegendő élelmiszer a pajtába, csűrbe és az istállóban. Fél- e a jövőtől öregapám. Biztosan ezt válaszolná:-

Normális vagy fiam?
Javaslom az új jegybankelnöknek, hogy ne devizába, hanem gabonába, olajba, gázba, földbe, erdőbe és más nyersanyagba tartalékoljon.

Az MNB is választhat ?
Úszik az árral, és megsemmisül az ország ? Vagy ellenáll, s talán hagyják újrakezdeni az ország gazdasági életét.
Szerintem ez a cikk felér egy figyelmeztetéssel : Nincs okunk kényelmesen hátradőlni és várni a mannát. Az élősködők élősködők maradtak !
Minél később ébred az ország a kóser mesék álomvilágából, annál többet dolgozhat az élősködőkre.

Nem egy egyszerü helyzet az tuti ,de lehet egy kicsivel jobban "nemzetibben" csinálni.Az tény,hogy le van pusztúlva az egész és hosszú az út fölfelé és ahhoz elsösorban stabil körülmények,kiszámithatóság kell.Enélkül megette a fene az egészet!

Simornál és bandájánál csak jobb jöhet!

Lehet, hogy Észak-Korea csinálja jól?
Nézzük meg a wikipédián.
Őket nem tudta a kapitalista propaganda
megfertőzni, a róluk terjesztett hírek jó része pedig lehet, hogy hazugság!

Eleg komcsi szaga van ennek az oldalanak...minden alpari hozaszolast benn hagynak ...ez olyanokra jelemzo akik tudatosan zullesztik kozeletet....

A politikan lehet ragodni..de nem azzal van a baj hanem a tolvajelitunkel...rakositol orbanig gazemberek befolyasoljak az orszag mukodeset...ezert mentunk tonkre.....mer tok mindegy milyen rendszser van ha jol csinaljak akkor jol megy az orszag is....

Az ország tele van 'Simor'-okkal.
És mindegyik a "tál" közelében.

Sáfár István

TÖKÉLETES MEGFOGALMAZÁS:
"az MNB-vel „csak” annyi a probléma, hogy nem magyar, nem nemzeti és nem bank, úgy egyébként minden „rendben” van"
.
KÉPES LESZ AZ ORSZÁG VISSZAKAPNI A NEMZETI BANKJÁT A NYUGATI 40 ÉVIG ROHADÁSIG SZIDOTT SZEMÉT KAPITALISTÁKTÓL?
.
VAGY TOVÁBB MEGY A SEG.GNYALÁS?

a Caps Lock-ra legközelebb ne feküdj rá. Olyan, mintha kiabálnál. Az olyanokat meg nem szeressük...

Brüsszel sorozatos szerződésszegései és súlyos jogsértései

"A Magyarország és az Európai Unió (EGK, EK) közötti kapcsolatok története a kezdetektől azt mutatja, hogy az unió mindenkor visszaélt erőfölényével, a kétoldalú tárgyalások folyamán domináns pozíciójából hátrányos fel¬tételeket diktált, ennek során nemegyszer a súlyos szerződésszegésektől és saját alaptörvényének durva megsértésétől sem riadt vissza."
Mohi Csaba aki a Brüsszellel megkötött kereskedelmi és társulási megállapodások tárgya¬lásainál a magyar kormánydelegáció szakértője volt

Sáfár István

Ezek szerint az MNB eddigi vezetői közönséges bünözők, hazaárulók.
Miért vannak szabadlábon ?

Egyszerű a válasz: a cikk messze nem objektív.
Bárhogy rakja tele a bíróságokat kis bólagatójancsikkal OV, még így sem tud ráfogni semmi jogsértést az MNB vezetőire.
A legutóbbi "vizsgálat" is a kormány szánalmas vergődésének a jele... Még a jobbikos szakpolitikus szerint is.
Persze nem hiába mer ilyet tenni a miniszterelnök: tisztában van vele, hogy a szavazóit sosem érdekelték a tények, csak lehessen valakit/valakiket/valamit gyűlölni a saját tehetetlenségükért, boldogtalanságukért.
A magyar politikában már rég nem számítanak a tények... Csak legyen ellenségkép.
Simorról sem tudnak semmit az itt észt osztó érettségizettek, csak szidják. Az infót róla meg a kuruc.info-ról, Bayer Szeplőtelen Zsolttól, és innen veszik. Ami, lássuk be- totális dezinformáltságot jelent.
Az érdekes csak az, hogy - bár teljesen egyértelmű az ostobaságuk-ezt tagadják...

Akármilyen figyelemre méltó emberi tulajdonságot, tehetséget mi magyarok birtokolunk, annyi biztos, hogy nem eléggé vagyunk megáldva agresszív, rámenős, hazai/nemzetközi üzleti tevékenykedésre. A pénzgazdaság, a pénz csinálása nincs a vérünkben - ellenszenvet, majdnem hogy utálatot érzünk eziránt. Vajon miért? Fent állhat az a tény, hogy a mi életfelfogásunk, a filozófiánk, maga a szellemi állapotunk még ma is át van itatva a beteges, marxista állami irányítás/ ellenőrzés/felügyelet mérgével? Hogy hazánk érvényesüljön ebben a tolakodó, vetélkedő világban, törekvő, vállalkozó szellemű szakemberekre van sürgősen szüksége hazánknak, akik hisznek a korlátlan lehetőségekben - élénk üzletemberekre, akiknek szenvedélyük a kereskedelmi versengés - a nehézségek ügyes legyőzése. Erre közpöntosítsuk az intellektuális erőinket, ezen munkálkodjunk, ne vesztegessünk értékes időket vad összeesküvéselméleti spekulációkkal és a sok keserűség ami a szegénységünk miatt kínoz bennünket el fog párologni!

123

Amióta "modernizálták" a lapot,sokkal rosszabb lett,mint azelött volt.Miféle ökörség,hogy a cikkekhez CSAK bejelentkezés után lehet hozzáférni?!Hát egy lapnak nem az az érdeke,hogy minél többen olvassák???Még azt megérteném,hogy a kommentárt kötik bejelentkezéshez.De az olvasást?? ezt csak egy ag.yba.jos találhatta ki.Ès a hozzászólások számozása---követhetetlen.Ki azonosít unos-untalan egy hétjegyü számot?Kinek van ehhez türelme?Igy követhetetlen,ha valaki egy hozzászólásra reagál.Le van sz...va az egész.Szerintem a Hirlap saját maga ellen dolgozik.

Végre ezt is megértük, letelt Simor elvtárs mandátuma. Végre a Magyar Nemzeti Bank ismét magyar és nemzeti lehet! Sok problémával kell szembenéznie Matolcsy Györgynek, de remélem, hogy ezt az akadályt is meg tudja "ugrani" Ehhez kívánok Neki sok erőt, egészséget, és főleg bölcsességet, kitartást!

Csak abban bízhatunk, hogy a spanyol, a görög, a portugál stb. tüntető tömeg egyszer CSAK felismeri, hogy a ki az ő igazi ellensége és közös összefogással nekimegy a karvalytőke működtetőinek, kiszolgálóinak és elsöpri őket.

Professzor úr! Sokan figyelik, lesznek-e kedvező változások. Már az nagy szó lenne, ha ez a vissza-visszatérő forinthekkelés megszünne.

Ez magyarul annyit jelent, hogy a devizatartalékokat úgy ahogyan van el fogják qurni az utolsó fityingig. Aztán utánunk a vízözön. Uramisten.

Zseniális cikk!!Benne van,hogy mit kell tenni,mit kellene tenni,mit tehetünk,,és ,hogy semmit sem tehetünk:)))Bár ezen inkább sírni kéne..

Szorítunk az új bankelnöknek, hogy sikerüljön a Nemzet Bankjává tennie az MNB-t!

Szoríthatsz,Csak tudod ,amíg ennek az országnak az aranytartaléka annyi mint egy fejlődő Afrikai országé.addig mi nem rúgunk labdába.Csak a tisztánlátás érdekében közöltem ezt.Álmodozni persze lehet,kedves Roland..De ha üres a zsebed nem kerülsz alku pozícióba.Sajnos ez van...

No és persze a szeretett kormányod szerint az Eu-n kívül nincs élet.Az Eu-pedig közös bankon gondolkodik.Nem nemzetin.Talán olvass más hírforrásokat is Roland..Akkor talán megérted,

Persze hiába várom válaszod.nem fog jönni,hisz te is tudod ,hogy hazudsz....Álomvilágban élsz,de ezt beismerni nem vagy hajlandó...Sajnos.

Bogár úr azt írja"Az elmúlt néhány év „forradalom és szabadságharca” azzal a tanulsággal szolgál, hogy a háborúnak mindig az ultima rációnak kell lennie..Kik is beszéltek forradalomról,és szabadságharcról?Hát Fideszék.És akkor most ultima ráció?Hogy is van ez?

Simor:"NINCS INGYENEBÉD!"
KIvéve a komcsikat.

Drága Bogár úr,sajnos egyre többet hazudik kend.Vagy törleszkedik mint a pákosztos macska?Azt hitte ez a kormány nemzeti?Ennyire ostoba volt,vagy nyugdíj mellé kell a jogdíj?Vagy csak egyszerűen szólva kell a pénz?

Kedves Bogár úr.Ön milyen nemzetről beszél?Milyen nemzeti bankról?Az ön kormány a közösben bízik,Az Eu,nem nemzeti.olyan mint a kgst..Miről beszél ön?

Onnét tudom,hogy Bogár úr hazudik,hogy egyetlen egy "szélsőségesnek ítélt"portálon sem hozzák írásait.Amikor igazat írt lehozták komment nélkül.Szentmihályit,és Bayert is.Ha igazat írtak ott volt!
De ma már nincs ott.Már régóta nincs ott,és én is érzem a megalkuvás bűzét..

T. Bogár Úr! Feltételezhetően a nyugati jegybankok is az Ön által említett szuperstruktúrának vannak alávetve, ugyanakkor ezek a jegybankok napi szinten vásárolják az országuk kötvényeit -ez tehát vélhetően nem ellentétes a szuperstruktúra akaratával. Mindebből az is következhet, hogy az MNB korábbi vezetése valami teljesen más - szerintem iszonyatos külföldi igénynek akart folyamatosan megfelelni.

Ne aggódj,,Majd Matolcsy megoldja....Xar-ből csinál neked aranyat !Aztán mindenki itt fog sorban állni!

Téged is ki kellene tömni aztán mutogatni.Milyen kötvényekről beszélsz?Mi a fedezet?Orbán szava?Aztán ki fizeti ki te hadibarom?

Megbocsásson Bogár úr de én így látom.Nem lett jobb semmi.Ma is lehet 3 -műszakban 50 000-ret keresni.Akár nemzeti a kormány akár liberalista.Tojnak önök mindenkire!Ez a véleményem!Aki meg ennyit keres,az tojik Wass Albertra,Horthy-ra,.,,Ez pedig az ön bűnük.Attól hogy valaki nemzeti,még nem biztos,hogy reggelit tud adni as gyerekének! Szégyelljék magukat uraim?Verik a mellüket?Mire??! !

Ezzel viszont egyetértek.

Ha ennek az országnak 3 helyett 300 tonna aranya lenne,senki nem merne vele packázni.Dugjátok fel a s.see-g-getekbe az állampapírokat!Annyit ér.mint a Wc -papír.Hiába van rajta vízjel.

Hát jóccakát.Elnézést Bogár úr,de ön is tudja,lehet a wc papír is vizjeles ,de attól még wc-papír marad.Nem értem önt .Ángyán professzort védte a fidesszel szemben,most meg nyalja az fidesz ülepét?Hogyan van ez uram?Szokott tükörbe nézni?Jól nézze meg magát.....

Kasza!
Az élősdi cucikomcsi bélféreg pártokkal miért szimpatizálsz?Kíváncsi lennék rá.

Nagyon sok nemzetallam fenntartotta a jogot a penzkibocsajtasra.Itt vannak pl.az angol nyelvet beszelo allamok-Anglia,Kanada,Ausztralia es termeszetesen az USA. Ugyan igy van Kina,Japan es Oroszorszag.De India,Szingapur es brazilia szinten sajat valutat bocsajt ki.Vannak meg masok is es Europaban is alkalmaztak ,egy-egy pojekt kivitelezesekor,amikor a sajat nyomott penzuket csak erre a celra lehetett hasznalni es a projekt befejezesevel ezt az osszeget kivontak a forgalombol,hogy a tobblet penz a piacon ne okozzon inflaciot.Igy epult a nemet autoban,a francia atomeromuvek es sokminden mas.Sajnos ma az Europai Unioban "lelegzetvetelt is az EU burokratak hatarozzak meg.Magyarorszagnak erre nincs meg a lehetosege!!

Veletlenul elirtam: Amerikaban a Federal Reserve,ami magan bank bocsajt ki penzt!

-MNB-EZ AZ IGAZI 22-ES CSAPDÁJA...

Tökéletesen egyetértek Bogár Úrral , csak azt nem értem igazán , hogy miért most hozakodik elő ezzel az írással , mivel ugyan-ezen megállapításokat már két évvel ezelőtt , itt a fórumon egyszerű , parlagi "közgazdászok" leírták. Lehetséges az , hogy a Fidesz gazdaságpolitikája erről a fórumról meríti az ötleteket????

Egy dolgot nem szabad még kifelejteni...
Nem csak a jegybanki tartalék, hanem az unióból érkező transzferek is végszükség esetén rendelkezésre állnak. Teljesen helyes az az alapvetés, hogy ezeket a pénzeket nem a piacon váltjuk forintra, hanem közvetlenül a jegybank terem forint likviditás, az unióból érkező pénzek ellenértékeként. Annak idején Dunald Tusk tette le a névjegyét azzal, hogy befenyegetett az uniós transzferen piacon való átáramoltatásával, a spekuláció visszaszorítása érdekében. Ugyanez az eszköz most is rendelkezésre áll.
Nem normális a használata, hiszen igaz az az ellenvetés, hogy a piacokat megbolygatja. viszont amikor a piac már nem piac, hanem eszement kaszinójáték, akkor átmeneti intézkedésként igenis indokolt ilyen eszköz használata is.

Jó lenne,ha a történelmünket kevéssé ismerők is tudnák a következőt:-1848-ban azért volt háború,mert pénzt nyomtatott a magyar állam,a Kossuth bankót.A stróman Habsburgokat ránk uszította Rothschild,mert hatalmas csapás lett volna nekik ha nem tudnak uzsoráztatni.Amikor győzelemre álltunk,bevetette a másik vazallusát az oroszokat,akik szintén az adósaik voltak.A 30 éves háború előtt a szefárdi Fugger-család urallta Europát,utána az ashkenázi Rothschildok.Mai napi ennek isszuk a levét.Nem csak mi,az egész világ!